fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Den verdenskjente forskeren Alessio Fasano forklarer autoimmunitet og lekk tarm i Scientific American

«Jeg tror at uten tap av tarmbarriere (lekk tarm), er det  vanskelig å forstå hvordan autoimmune sykdommer vil utvikle seg.» sier Dr. Fasano

lekk tarm

Professor Alessio Fasano er en av de mest anerkjente forskerene i verden innenfor autoimmunitet, inflammasjoner og lekk tarm. Han publiserte allerede i 2009 en banebrytende artikkel i Scientific American om hvordan miljøet, genene og lekk tarm fører til Cøliaki og andre autoimmune sykdommer. Han beskriver her mekanismen og årsakssammenhengene.

I artikkelen i Scientific American beskriver han mekanismene bak Cøliaki og også andre autoimmune tilstander.

Cøliaki er en autoimmun lidelse utløst av inntak av gluten, et protein i hvete eller relaterte proteiner i andre korn.

■ Forskning om grunnårsakene indikerer at forstyrrelsen utvikler seg når en person som er utsatt for gluten, også har en genetisk følsomhet for Cøliaki og en uvanlig permeabel tarmvegg (lekk tarm).
■ Overraskende nok, så viser forskningen til Fasano at det er de samme tre utløsende faktorer for Cøliaki som for andre autoimmune sykdommer: En miljøfaktor, en genetisk faktor og lekk tarm.

Forskning på lekk tarm

De siste 10 årene har det vært en voldsom økning i forskningen og kunnskapen om sammenhenger mellom tarmhelse og en lang rekke helseplager og psykiske lidelser.

Lekk tarm eller Intestinal hyperpermeabilitet blir nå knyttet til en lang rekke andre symptomer og tilstander som astma, diabetes, reumatoid artritt, irritabel tarmsyndrom, psoriasis, eksem, autoimmune tilstander, psykiske lidelser og andre.

Alessio Fasano sier at et protein kalt Zonulin er sentralt ved lekk tarm. «Selv om vi ikke vet alt om frigjøringen av Zonulin, vet vi at visse bakterier og gluten kan gjøre det. Sammen med genetiske faktorer kan det være nok til å skape en «perfekt storm» for å utløse sykdom,».

«Jeg tror at uten tap av tarmbarriere (lekk tarm),» sa Dr. Fasano «er det  vanskelig å forstå hvordan autoimmune sykdommer vil utvikle seg.»  

Les Fasano sin forskningsartikkel om Zonlin, lekk tarm og autoimmunitet fra 2013 her

I en annen forskningsartikkel publisert i Annals of the New York Academy of Sciences nå nylig, skriver Mucosal Immunology and Biology Research Center (MIBRC),  at forskningen viser en direkte sammenheng mellom økt permeabilitet i tarmen (lekk tarm) og kronisk inflammatorisk sykdom.
«Dette er første gang vi har vært i stand til mekanisk å knytte Zonulin til utvikling av en inflammatorisk sykdom,» sier Alessio Fasano.

«Med utviklingen av denne modellen for å studere betennelse, vil vi kunne skille vitenskap fra spekulasjoner,» sier Fasano

Du kan lese hele artikkelen til Fasano i Scientific American her

Inngangen til våre tjenester 

På inntaksmøte får du kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Startpunktet for våre tjenester kan du booke her.

God helse som en ferdighet – ikke som en skjebne.

Det er en jungel av helse- og kostholdsråd i media og sosiale medier. Vi i Funksjonellmedisinsk Institutt har gjennom mange år og tusenvis av kunder erfart at kunnskap kan være avgjørende for at vi skal kunne ta gode valg for helsa vår og ha muligheten til å leve et langt liv med god helse. Du kan lese alt om oss her.

På lik linje med Cleveland Clinic i USA, som et av verdens ledende sykehus og helseinstitusjoner, så mener vi at kombinasjonen av undervisning om kroppen, mat og helse sammen med muligheten til personlig oppfølging av leger og helsepersonell – kan potensielt være avgjørende for en optimal helseforbederingsprosess. Faktisk har de nylig uttalt at det ser ut som gruppeopfølging faktisk gir bedre resultater enn individuell oppfølging

Alle våre tilknyttede selvstendige leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA.

Flere av de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikkenog Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Våre tjenester

Kjernen i hele vår virksomhet er Helseforbedringsprogrammet. For å gi deg best utbytte får du i Helseforbedringsprogrammet undervisning i gruppe kombinert med muligheten til å få individuell oppfølging av våre tilknyttede leger og helsecoacher som driver egen praksis i våre lokaler. Du vil også kunne dra nytte av vår egenutviklede digitale helseforbedringsplatform. Les mer om Helseforbedringsprogrammet her.

Hvordan delta i et av programmene

Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der får du et godt grunnlag for å avgjøre hvilket av våre tilbud som eventuelt passer for deg. Vi mener det er viktig at du får grundig informasjon om vårt tilbud før du velger. Det kan du booke her.

Forskning og kunnskap

Vi mener at kunnskap om helse og kosthold potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi integrerer mye ny kunnskap og forskning fortløpende i våre programmer. Og vi publiserer og videreformidler flere ganger hver uke gjennom hele året ny interessant forskning som er bredt publisert internasjonalt, samt selvsagt henvisninger til orginalartiklene og studiene. Vi publiserer artikler som på ulike måter er relevante for oss og våre kunder. Men vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant både for oss og våre kunder – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer. Du kan lese våre mange artikler her.

Få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt AS på mail – meld deg på gratis her.