Studie viser hvorfor mange ikke tolererer gluten

Ny studie forklarer hvorfor noen som ikke har cøliaki eller hveteallergi, likevel opplever en rekke gastrointestinale og tarmsymptomer etter inntak av hvete og gluten.

Funnene viser at de har en svekket tarmbarriere (lekk tarm), noe som fører til en inflammatorisk immunrespons.

Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

Resultatene fra studien, som ble ledet av forskere fra Columbia University Medical Center (CUMC), ble rapportert i tidsskriftet Gut.

«Vår studie viser at symptomene som rapporteres av personer med denne tilstanden ikke er hyponderi eller tenkt, som noen antyder,» sa studieforfatteren Peter H. Green, MD og Ivan Seidenberg professor i medisin ved CUMC og direktør for Celiac Disease Center. «Det viser at det er et biologisk grunnlag for disse symptomene i et betydelig antall av disse pasientene.»

Artikkelen fortsetter under

Mage, tarm og Fordøyelsesplager

Cøliaki er en autoimmun lidelse der immunsystemet feilaktig angriper eget vev etter at noen som er genetisk disponert for lidelsen inntar gluten fra hvete, rug eller byg. Dette fører til en rekke gastrointestinale symptomer, inkludert magesmerter, diaré og oppblåsthet.

Pasienter som fulgte en diett som utelukket hvete og gluten i seks måneder, var i stand til å normalisere deres nivåer av immunaktiverings- og tarmcellebeskyttelsesmarkører. Disse positive endringene var forbundet med signifikant forbedring i både tarm- og ikke-tarmsymptomer, som rapportert av pasientene i detaljerte spørreskjemaer.

Les våre omfattende artikler om Autoimmune sykdommer 

Dr. Alaedini la til: «Dataene tyder på at vi i fremtiden kan bruke en kombinasjon av biomarkører til å identifisere pasienter med ikke-cøliaki-hvetefølsomhet og å overvåke deres respons på behandlingen.»

Artikkelen fortsetter under

Norsk forskerkjempe pioner innenfor forskningen på &#8 …

Studien involverte et internasjonalt samarbeid mellom forskere ved CUMC og Universitetet i Bologna, Italia. «Disse resultatene endrer paradigmet i vår anerkjennelse og forståelse av ikke-Cøliaki-glutenfølsomhet, og vil trolig få implikasjoner for diagnose og behandling,» sa medforfatter Umberto Volta, MD, professor i indremedisin ved Bologna-universitetet. «Med tanke på det store antallet mennesker som er rammet av tilstanden og dens betydelige negative helseeffekt, er dette et viktig forskningsområde som fortjener mye mer oppmerksomhet og finansiering.»

I fremtidige studier planlegger Dr. Alaedini og hans team å undersøke mekanismene som utløser tarmskader og brudd på epitelbarrieren og for å ytterligere karakterisere immunresponsene. Les hele forskningsrapporten her

 

Artikkelen fortsetter under

Vårt tilbud

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap og forskning raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant og relevant. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning som blir publisert.