Diaré kan også være positivt

Forskere undersøker immunforsvaret som driver diaré, og konkluderer med at diaré spiller en kritisk rolle i de tidlige stadiene av infeksjon.

Forskere ønsket å undersøke om diaré tjener en hensikt? Hjelper det faktisk å fjerne bakteriene som forårsaker en gastrointestinal infeksjon, eller er det bare et symptom på sykdom som bør forebygges så mye som mulig? I en ny studie fra Brigham og Women’s Hospital undersøker forskerne immunforsvaret som driver diaré, og konkluderer med at det spiller en kritisk rolle i patogenutskillelsen i de tidlige stadiene av infeksjon. Den nye studien, publisert i Cell Host og Microbe, avslører også en tidligere ukjent rolle for interleukin-22, et immunsystemmolekyl, i forsvaret mot infeksjoner.

«Hypotesen om at diaré fjerner intestinale patogener, har blitt diskutert i århundrer,» sier Jerrold Turner, MD, PhD, fra BWH-instituttene for patologi og medisin. «Vi forsøkte å se om forebygging av diaré faktisk kan forsinke patogeneutslipp og forlenge sykdommen.»

For å undersøke brukte forskere en mus infisert med Citrobacter rodentium, muse-ekvivalenten til en E. coli-infeksjon. Ved hjelp av denne modellen så de en økning i permeabiliteten(lekk tarm) til tarmbarrieren innen bare to dager med infeksjon – lenge før betennelse og epitelskader. Spesielt oppdaget de en kritisk rolle for interleukin-22 som igjen påvirker et annet molekyl som kalles Claudin-2, som tidligere var kjent for å kunne forårsake diaré. De fant ut at diaré som resultat av signal fra disse to molekylene, bidro til å fremme patogenklarering og færre symptomer.

Andre forskere ønsker å utvikle nye terapeutiske midler for å hemme claudin-2. Turner og kollegaer forklarer imidlertid at aktiveringen av denne banen kan være avgjørende for å bekjempe en infeksjon, særlig i de tidlige stadiene av en sykdom. De konkluderer med at diaré er kritisk for enterisk patogenklarering, og at IL-22 kan spille en nøkkelrolle i immunforsvaret.

Les vår tema-artikkel om fordøyelsesplager

Funkmed Film from Funksjonellmedisinsk Institutt on Vimeo.