Mulig ny behandling mot nyrestein

Forskere har funnet at et naturlig fruktekstrakt er i stand til å oppløse kalsiumoksalatkrystaller, den vanligste komponenten i nyrestein.

Dette funnet kan føre til det første fremskrittet i behandlingen av kalsiumoksalatstener på 30 år.

Jeffrey Rimer, professor i kjemisk ingeniørfag ved Universitetet i Houston, var hovedforfatter av studien, publisert i den elektroniske utgaven av Nature. Arbeidet gir det første funnet på at sammensatte Hydroksycitratet (HCA) er en effektiv inhibitor av kalsiumoksalatkrystallvekst som under visse forhold faktisk er i stand til å oppløse disse krystallene.

HCA ble også testet på mennesker, da syv personer tok tilskudd i tre dager, slik at forskere kunne se at HCA utskilles via urin, et krav til tilskudd som behandling.

Rimer sier at forskningen gir grunnlaget for videre undersøkelser. «Men våre første funn er veldig lovende,» sa han. «Hvis det virker in vivo, i likhet med våre forsøk i laboratoriet, har HCA potensialet til å redusere forekomsten av personer med kronisk nyresten.» Les hele forskningsartikkelen her

Les mer om Funksjonellmedisinsk tilnærming til kroniske komplekse tilstander her

Funkmed Film from Funksjonellmedisinsk Institutt on Vimeo.