Olivenolje beskytter hjernen mot Alzheimers og bedrer hukommelse.

Ny forskning viser at Ekstra Virgin olivenolje kan beskytte hjernen mot Alzheimer og hukommelsessvikt, samt aktiverer en svært viktig cellefornyelsesprosess i kroppen som kalles Autofagi.

Middelhavsdiett er forbundet med en rekke helsemessige fordeler, inkludert en lavere forekomst av demens. Nå har forskere i en studie publisert i Annals of Clinical and Translational Neurology identifisert at  ekstra virgin olivenolje beskytter mot kognitiv svikt. I en ny studie viser forskerne at oljen beskytter hukommelse og læringsevne og reduserer dannelsen av amyloid-beta-plater og nevro-fibillære tangler i hjernen – klassiske markører for Alzheimers sykdom.
Forskerne identifiserte også mekanismene som ligger til grunn for de beskyttende virkningene til olivenoljen. “Vi har funnet ut at olivenolje reduserer hjerneinfarkt, men viktigst aktiverer en prosedyre kjent som Autofagi,” forklarer seniorforsker Domenico Praticò, MD, professor i farmakologi og mikrobiologi, og senter for translasjonsmedisin hos LKSOM. Autophagy er prosessen hvor celler bryter ned og fjerner intracellulært avfall og toksiner, for eksempel amyloidplakk.
Tidligere studier har antydet at den utbredte bruken av ekstra virginolivenolje i diettene til mennesker som bor i Middelhavsområdene, i stor grad er ansvarlig for de mange helsemessige fordelene knyttet til Middelhavet diett. “Tanken er at ekstra virgin olivenolje er bedre enn frukt og grønnsaker alene, og som en enumettet vegetabilsk fett er det sunnere enn mettet animalsk fett,” ifølge Dr. Praticò.
“Dette er et spennende funn for oss,” forklarte Dr. Praticò. “Takket være autofagaktivering ble minnet og synaptisk integritet bevart, og de patologiske effektene for å utvikle Alzheimers sykdom ble signifikant redusert. Dette er en svært viktig oppdagelse, siden vi mistenker at en reduksjon i autofagi markerer begynnelsen på Alzheimers sykdom.”. Les forskningsartikkelen her

BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING.
Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? Vi tar kontakt med deg så fort som mulig, innen 24 timer i åpningstiden.

Hva er Funksjonell medisin

Funksjonell medisin er persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom og funksjonsnedsettelse. Funksjonell Medisin er en videreutdanning, i regi av den amerikanske organisasjonen IFM,  for leger og annet autorisert helsepersonell med ordinær medisinsk bakgrunn. Leger verden over har nå tatt denne videreutdanningen som har høyeste godkjenning og anbefaling av amerikanske helsemyndigheter. Funksjonellmedisin har spesielt blitt aktualisert gjennom den enorme økningen i kroniske lidelser, som det tradisjonelle helsevesenet har utfordringer med å finne standard behandlingsformer for. 30 % av alle amerikanske offentlige studiesteder for medisin har også Funksjonellmedisin som en del av pensum. Vi ser også at flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden som Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne avdelinger for Funksjonell medisin.  Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske helsemyndigheter. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.


Funkmed Film from Funksjonellmedisinsk Institutt on Vimeo.