Overdreven trening kan skade tarmene

En gjennomgang av publiserte studier har vist at personer som trener for mye kan være utsatt for akutte eller kroniske tarmproblemer.

Forskerne fant at med økende intensitet og varighet av trening, var det en proporsjonal økt risiko for tarmskader og nedsatt tarmfunksjon. Spesielt blir tarmcellene skadet og tarmen blir mer «lekk», slik at patogene endotoksiner som vanligvis er tilstede og isolert i tarmene får  passere inn i blodet. Dette scenariet med «treningsinducert gastrointestinalt syndrom» kan føre til akutte eller kroniske helsekomplikasjoner.

«Til tross for overdreven trening som er bekreftet å skade tarmfunksjonen, har vi identifisert flere forverrende faktorer som kan styres, og flere forebyggings- og styringsstrategier som kan dempe og helbrede skade og nedsatt tarmfunksjon,» sa Dr. Ricardo Costa, hovedforfatter Av Alimentary Pharmacology & Therapeutics review. Han anbefaler alle som opplever disse plagene å undersøke tarmen grundig og få en individuelt tilpasset behandling. Les hele forskningsrapporten her

Les vår tema-artikkel om årsaker og behandling av mage- og fordøyelsesproblemer her

Funkmed Film from Funksjonellmedisinsk Institutt on Vimeo.