fbpx

Kosthold rik på tomater kutter utvikling av hudkreft med 50%

Daglig tomatforbruk syntes å kutte utviklingen av hudkrefttumorer med halvparten i en ny studie, publisert i Nature.

En ny oppdagelse om fordelene med å spise tomater bygger på tidligere bevis på kreftforebyggende fordeler. Daglig tomatforbruk syntes å kutte utviklingen av hudkrefttumorer med halvparten i en musestudie ved Ohio State University.
Den nye studien av hvordan ernæringsmessige tiltak kan endre risikoen for hudkreft ble publisert online i tidsskriftet Scientific Reports.
Teorien bak forholdet mellom tomater og kreft er at diettkarotenoider, pigmenterende forbindelser som gir tomater deres farge, kan beskytte huden mot UV-lysskader, sier Jessica Cooperstone, medforfatter av studien og forsker ved Institutt for mat Vitenskap og teknologi i College of Food, Agricultural og Environmental Sciences i Ohio State.
Les videre under
Funksjonellmedisinsk Helseundersøkelse
Tidligere menneskelige kliniske studier tyder på at å spise tomatpasta over tid kan dempe solbrenthet, kanskje takket være karotenoider fra plantene som er i menneskers hud etter å ha spist, og kan beskytte mot UV-lysskader, sa Cooperstone.
«Lycopen, den primære karotenoid i tomater, har vist seg å være den mest effektive antioksidanten av disse pigmentene,» sa hun.
Men når man sammenligner lycopen fra en hel tomat eller et syntetisert tilskudd, virker tomater mer effektive for å forhindre rødhet etter UV-eksponering, noe som tyder på at andre forbindelser i tomater også kan være viktige.
Ikke-melanom hudkreft er den vanligste av alle kreftformer i USA, med flere nye tilfeller – 5,4 millioner i 2012 – hvert år enn bryst-, prostata-, lunge- og tykktarmskreft kombinert, ifølge American Cancer Society.
«Alternative metoder for systemisk beskyttelse, muligens gjennom næringsstoffer for å redusere risiko for hudrelaterte sykdommer, kan gi en betydelig fordel,» sa Cooperstone.
«Mat er ikke medikamenter, men de kan muligens, i løpet av livsløpet av forbruket, endre utviklingen av sykdommer,» sa hun. Les studien her
https://funksjonellmedisin.no/bli-kontaktet-gratis-kort-veiledning/

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden som Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne avdelinger for Funksjonell medisin.  Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske helsemyndigheter. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.