Titandioksid kan forverre betennelse i tarmen

Forskere anbefaler at pasienter med betent tarm bør unngå mat som inneholder titandioxydpartikler.

Titandioxid, en av de mest produserte nanopartikler over hele verden, blir brukt i økende grad i næringsmidler. Når tarmceller absorberer titandioxidpartikler, fører dette til økt betennelse og skade på tarmslimhinnen.

Hyppigheten av inflammatorisk tarmsykdom som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt har vært økende i mange vestlige land i flere tiår. Sykdommene er forårsaket av en overdreven autoimmun reaksjon mot tarmfloraen. I tillegg til genetiske faktorer spiller miljøfaktorer som den vestlige livsstilen, spesielt ernæring, en viktig rolle i utviklingen av disse kroniske tarmsykdommene.

Les videre under

GRATIS VEILEDNING. Vi har et høyt kvalifisert lege-team.

Forskningen fra Gerhard Rogler, professor i gastroenterologi og hepatologi ved Universitetet i Zürich, viser nå at titandioksid nanopartikler kan intensivere inflammatorisk reaksjon i kroppene til pasienter med inflammatoriske tarmsykdommer. Titandioxid er et hvitt pigment som brukes i medisiner, kosmetikk og tannkrem, og i økende grad som tilsetningsstoff E171, for eksempel i glasur, tyggegummi eller marshmallow. Inntil nå har det ikke vært noen begrensninger på bruken i næringsmiddelindustrien.

Forskerne ledet av Gerhard Rogler konsentrerte sin forskning på et proteinkompleks inne i celler: NLRP3 inflammasom. Dette proteinkomplekset er en del av det ikke-spesifikke immunsystemet, som oppdager faresignaler og deretter utløser betennelse. Hvis for eksempel inflammatoriet aktiveres av bakterielle komponenter, og den inflammatoriske reaksjonen spiller en viktig rolle i forsvaret mot infeksjonsmidler. På samme måte kan NLRP3 aktiveres av små uorganiske partikler – noen ganger med negative konsekvenser: Hvis urinsyrekrystaller dannes i cellene, fører for eksempel betennelsen til gikt.

Funksjonellmedisinsk Helseundersøkelse

Forskningsgruppen studerte først effekten av uorganiske titandioksidpartikler i cellekulturer. De var i stand til å vise at titandioksid kan trenge inn i menneskelige tarmepitelceller og makrofager og akkumulere der. Nanopartikler ble påvist som faresignaler av inflammasomer, noe som utløste produksjonen av inflammatoriske budbringere. I tillegg har pasienter med ulcerøs kolitt, hvis tarmbarriere er forstyrret, økt konsentrasjon av titandioksyd i blodet. «Dette viser at disse partiklene kan absorberes fra mat under visse sykdomstilstander,» sier Rogler.

Les videre under

Autoimmune Sykdommer: immunsystemet angriper egen kropp

I et ytterligere trinn administrerte forskerne oralt titandioxid nanopartikler, som tjener som en sykdomsmodell for inflammatorisk tarmsykdom. Her aktiverte partiklene også NLRP3-komplekset, noe som førte til sterk intestinal betennelse og større skade på tarmslimhinnen i musene. I tillegg akkumuleres titandioksidkrystaller i dyrens milt.

Forskere anbefaler utelukkelse av matvarer som inneholder E171 i tilfeller av kolitt. les studien her

Vi har et høyt kvalifisert team med erfarne leger. BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING FOR Å AVKLARE HVORDAN VI KAN HJELPE DEG.

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden som Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne avdelinger for Funksjonell medisin.  Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske helsemyndigheter. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.