fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Antibiotika kan svekke kroppens evne til å bekjempe sykdom

Ny grunn for leger å unngå overbruk av antibiotika. Ny forskning viser at en reduksjon i mengden mikrober i tarmen forstyrrer immunsystemets evne til å bekjempe sykdom.

Forskere ved University of Virginia School of Medicine har funnet ut at antibiotikabruk gjorde nøytrofiler, en type immuncelle, mindre effektive i å bekjempe infeksjoner og svekket tarmbarrieren mot uønskede inntrengere.
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud persontilpasset medisin
«Neutrofiler spiller en viktig rolle som en førstelinje medfødt immunrespons» når patogener invaderer,» sa forsker Koji Watanabe, PhD. «Vi fant at antibiotikaen endrer naturlige mikrober i tarmene, slik at tarmen var utsatt for alvorlig infeksjon.»
Forskerne forsøkte å forstå rollen som tarmmikrobiomet – mikroorganismer som lever i oss – i amebisk kolitt, en potensielt dødelig parasittinfeksjon som er vanlig i utviklingsland. De analyserte avføringprøver samlet inn fra barn i byområder i Dhaka, Bangladesh, og fastslår at barn med mer alvorlige infeksjoner hadde mindre mangfold i mikrobiomet. (Antibiotisk bruk, er utbredt i lav- og mellominntektsland)
Artikkelen fortsetter under

Forskerne så deretter hvordan nedgangen i naturlig tarmflora kan forverre sykdommen. De fant at antibiotika forstyrret tarmmikrobiomet, reduserte aktiviteten til nøytrofile og blokkerer disse viktige hvite blodlegemene fra å reagere når det trengs. Dette gjorde tarmen utilstrekkelig beskyttet. I hovedsak reagerte tarmforsvaret ikke når de ble alarmen ble ringt, og inntrengerne kunne marsjre rett inn i.
I tillegg er tarmbarrieren som beskytter mot sykdom kompromittert. Forstyrrelsen av mikrobiomet reduserte produksjonen av et nøkkelcellulært protein avgjørende for barriereens effektivitet.
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
«Jeg tror at dette er en annen viktig grunn til ikke å bruke antibiotika, med mindre de er tydelig nødvendige,» sa forsker Bill Petri, MD, PhD, sjef for UVAs avdeling for smittsomme sykdommer. «Uklok bruk av antibiotika øker ikke bare risikoen for multiresistente bakterier og risikoen for C. difficile-infeksjon, men forringer også hvite blodlegemer.»
Studien viser mikrobiomets viktige rolle i å beskytte vår helse. Les studien her

Vi har et høyt kvalifisert team med erfarne leger. BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING FOR Å AVKLARE HVORDAN VI KAN HJELPE DEG.

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden som Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne avdelinger for Funksjonell medisin.  Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske helsemyndigheter. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.