Forskning viser kobling mellom tarmbakterier og angst

Forskning publisert i journal Microbiome viser hvordan tarmbakterier kan påvirke angstliknende atferd. De har sett på forbindelsen mellom tarmbakterier og biologiske molekyler kalt microRNA (miRNA) i hjernen.

Forskere ved APC Microbiome Institute ved University College Cork, som er finansiert av Science Foundation Ireland, fant at et betydelig antall miRNA ble endret i hjernen under mikrobefrie forhold.

Artikkelen fortsetter under

Vårt tilbud persontilpasset medisin

Dr Gerard Clarke, sa: “Tarmmikrober ser ut til å påvirke miRNA i amygdala og prefrontale cortex. Dette er viktig fordi disse miRNAene kan påvirke fysiologiske prosesser som er grunnleggende for sentralnervesystemet og hjernens utvikling, slik som amygdala og prefrontal cortex, som er sterkt involvert i angst og depresjon. ”

MiRNA er korte sekvenser av nukleotider (byggeblokkene til DNA og RNA), som kan fungere for å kontrollere hvordan gener uttrykkes. MiRNA dysregulering eller dysfunksjon antas å være en underliggende faktor som bidrar til stressrelaterte psykiatriske forstyrrelser, neurodegenerative sykdommer og neurodevelopmentale abnormiteter. MiRNA forandringer i hjernen har blitt involvert i angst-lignende atferd.

Artikkelen fortsetter under

Dr Clarke sa: “Det kan være mulig å modulere miRNA i hjernen for behandling av psykiske lidelser, men forskning på dette området har møtt flere utfordringer, for eksempel å finne sikre og biologisk stabile forbindelser som er i stand til å krysse blod-hjernebarrieren Og deretter opptre på ønsket sted i hjernen. Studien vår antyder at noen av hindringene som står i veien for å utnytte det terapeutiske potensialet for miRNAs, kunne ryddes av veien ved å behandle tarmens mikrobiom.

Funnene antyder at en sunt mikrobiom er nødvendig for riktig regulering av miRNA i disse hjernegruppene. Tidligere forskning har vist at manipulering av tarmmikrobiomet påvirker angstliknende atferd, men dette er første gang at tarmmikrobiomet har vært knyttet til miRNA i både amygdala og prefrontale cortex, ifølge forskerne.

Artikkelen fortsetter under

Vårt tilbud

Dr Clarke uttaler: “Dette er tidlig-faseundersøkelse, men muligheten for å oppnå ønsket effekt på miRNA i bestemte hjernegrupper ved å målrette tarmmikrobiotaen – for eksempel ved hjelp av psykobiotika – er et svært spennende område.” Les studien her

Vi har et høyt kvalifisert team med erfarne leger. BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING FOR Å AVKLARE HVORDAN VI KAN HJELPE DEG.

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden som Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne avdelinger for Funksjonell medisin.  Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske helsemyndigheter. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.