Mennesker og tarmbakterier samhandler med plantehormoner

Forskning på plantehormoner kan få oss til å endre hvordan vi tenker på ernæring. Forskere undersøker nå hvordan plantehormoner kan påvirke menneskers helse.

Nylig har forskere funnet ut at våre tarmmikrober og celler kan reagere på disse hormonene og til og med produsere lignende molekyler selv.

En bolle salat inneholder mer enn vitaminer og mineraler. Planter inneholder også rester av hormoner som plantene produserer for å styre hvordan de vokser, eldes og administrerer vanninntak. I en artikel publisert i tidsskriftet Trends in Plant Science, undersøker forskere i Frankrike hvordan plantehormoner kan påvirke menneskers helse.

Vi har et høyt kvalifisert team med erfarne leger. BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING FOR Å AVKLARE HVORDAN VI KAN HJELPE DEG.

«Vi vet at tarmmikrobiota er involvert i utvikling av menneskelige sykdommer og helse, og at mikrober kan biosyntetisere plantehormoner som påvirker mennesker, så det gir mening å undersøke mikrobe-interaksjoner fra plantens perspektiv,» sier seniorforfatter Benoît Lacombe fra Frankrikes senter National de La Recherche Scientifique.

For eksempel har tarmmikrober og kosthold blitt forbundet med inflammatorisk tarmsykdom og lignende tilstander, selv om mekanismene er kompliserte. Plantehormonet Abscisinsyre (ABA), som er syntetisert for å styre fuktighet i planten, kan forverre betennelsen, mens et annet sett med hormoner, gibberellsyrer (GA), reduserer betennelse.

Artikkelen fortsetter under

Forskerne foreslår derfor at syntesering av disse hormonene av tarmmikrober kan styre deres kompliserte og motstridende innvirkning på inflammatoriske sykdommer. De legger også til at GA-rikholdige dietter, som kan inkludere f.eks spinat, kan brukes til å bekjempe inflammatoriske lidelser.

«Det som er fascinerende er at folk allerede bruker mikroorganismer for å bedre deres helse – det er det du gjør når du bruker probiotika,» sier Lacombe. «Men vi forstår ikke fullt ut hvorfor noen av disse probiotikaene fungerer og andre ikke –  men hvis de er regulert av plantehormoner, kan inntak av disse hormonene i frø og grønnsaker ha det samme resultatet.»

Et annet eksempel på plantehormonpåvirkning på menneskers helse er stimuleringen av økt glukoseopptak av ABA. Av den grunn bemerker forskerne at inntak av ABA-rik frukt og grønnsaker som aprikoser, som de har studert spesielt, så vel som epler, gulrøtter og søte poteter, kan bidra til å lindre aspekter av diabetes. Et annet plantehormon, indoleddiksyre (IAA), dreper kreftceller ved eksponering av fargestoffer i fotodynamisk terapi. Forskerne legger til at visse plantehormoner, inkludert IAA, bør undersøkes nærmere for antitumorvirkning, gitt at de endrer cellesyklusen på måter som man antar å eliminere kreftceller.

For hvorfor har hormoner som holder planter friske og sterke, også en rekke konsekvenser for mennesker? Samutvikling kan være en del av forklaringen. «Vi har i millioner av år utviklet oss i et miljø som inkluderer planter og mikrober, med stort inntak av plantehormoner,» sier Emilie Chanclud, en postdoktoral forsker ved Institut National de la Recherche Agronomique, og nå på The Sainsbury Laboratory i Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under

Gratis veiledning

Selv om forskerne er oppmerksomme på at mer forskning er nødvendig for å etablere plantehormoner som årsak til mikrobiel virkning, mener de at plantehormoner kan få oss til å endre hvordan vi tenker på ernæring. «Vi snakker om en annen måte å evaluere næringsrik kvalitet på frukt, grønnsaker og korn ved å vurdere plantehormoner i stedet for brede klassifikasjoner som fett og fibre,» sier Lacombe. Les studien her

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden som Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne avdelinger for Funksjonell medisin.  Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske helsemyndigheter. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.