fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Parkinsons er delvis en Autoimmun Sykdom

Parkinsons er delvis en autoimmun sykdom, viser ny studie. Forskere har funnet det første direkte beviset på at autoimmunitet spiller en rolle i Parkinsons sykdom.

Forskere har funnet det første direkte beviset på at autoimmunitet – der immunsystemet angriper kroppens eget vev – spiller en rolle i Parkinsons sykdom, en neurodegenerativ tilstand. Funnene bedrer muligheten for at neuron-død i Parkinsons kan forebygges hvis man demper immunresponsen.
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud persontilpasset medisin
Studien, ledet av forskere ved Columbia University Medical Center (CUMC) og La Jolla Institute for Allergy and Immunology, er publisert i Nature.
«Ideen om at et funksjonsforstyrrende immunsystem bidrar til Parkinson, går nesten 100 år tilbake,» sa studieleder David Sulzer, PhD, professor i nevrologi (i psykiatri, nevrologi og farmakologi) ved CUMC. «Men til nå har ingen vært i stand til å koble prikkene. Våre funn viser at to fragmenter av alfa-synuclein, et protein som akkumuleres i hjerneceller hos mennesker med Parkinsons, kan aktivere T-cellene som er involvert i autoimmune angrep.
Artikkelen fortsetter under

Kan Parkinsons sykdom starte i tarmen?


Forskere trodde en gang at nevroner var beskyttet mot autoimmune angrep. I en studie fra 2014 viste Dr. Sulzers laboratorium imidlertid at dopaminneuroner (de som er rammet av Parkinsons sykdom) er sårbare fordi de har proteiner på celleoverflaten som hjelper immunsystemet til å gjenkjenne fremmede stoffer. Som et resultat konkluderte de at T-celler hadde potensial til å forveksle nevroner skadet av Parkinsons sykdom med inntrengere fra utsiden. Spesielt var immunresponsen forbundet med en vanlig form for et gen funnet i immunsystemet, noe som kan forklare hvorfor mange mennesker med Parkinsons sykdom bærer denne genvarianten.
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Dr. Sulzers hypoteser er at autoimmunitet i Parkinsons sykdom oppstår når neuroner ikke lenger er i stand til å bli kvitt unormalt alfa-synuclein. «Unge, sunne celler bryter ned og resirkulerer gamle eller skadede proteiner,» sa han. «Men denne resirkuleringsprosessen avtar med alder og med visse sykdommer, inkludert Parkinsons. Hvis unormalt alfa-synuclein begynner å samle seg, og immunsystemet ikke har sett det før, kan proteinet misforstås som et patogen som må angripes. » Les studien her

Vi har et høyt kvalifisert team med erfarne leger. BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING FOR Å AVKLARE HVORDAN VI KAN HJELPE DEG.

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden som Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne avdelinger for Funksjonell medisin.  Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske helsemyndigheter. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.