fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Standford-forskere viser hvor viktig maten er for tarmhelse.

Funnene viser at tarmmikrober er sterkt påvirket av maten. Et dårligere mangfold av tarm-mikrobiota er de siste årene blitt knyttet til en lang rekke kroniske sykdommer og helsetilstander.

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen
Standford-forskere viser at jeger-samlere sin mikrobiota er mer variert enn, og vesentlig forskjellig fra, de industrialiserte landenes befolkning.
En studie ledet av forskere ved Stanford University School of Medicine er den første som ser på sesongvariasjoner i mikrobiell sammensetning i tarmen, eller mikrobiota, av Hadza-folket, en av verdens få gjenværende tradisjonelle jeger-samlerpopulasjoner. Resultatene bekrefter at Hadza mikrobiota er mer variert enn, og vesentlig forskjellig fra de som bor i industrialiserte deler av verden.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
Studien viser at mikrobiotaen til Hadza-befolkningen varierer sesongmessig, og at denne variasjonen tilsvarer deres sesongvariasjonelle kosthold. Og forskningen tyder på at endringer i den gjennomsnittlige persons kosthold de siste 10.000 årene kunne være nøkkeldriveren i tapet av mikrobielt mangfold i den moderne tarmen.
«Overlevende jeger-samlerpopulasjoner er nærmest en tidsmaskin som vi i den moderne industrialiserte verden kan gå inn for å lære mer om våre menneskelige forfedre,» sa Justin Sonnenburg, PhD, lektor i mikrobiologi og immunologi ved Stanford. Sonnenburg er seniorforfatter av studien, som publiseres i Science.
I mer enn 15 millioner år har mennesker utviklet seg sammen med tusenvis av mikrobielle arter som tas opp i tarmens nederste del og hjelper oss med å fordøye matkomponenter som vi ikke klarer å bryte ned av oss selv, hovedsakelig kostfiber, produksjon av vitaminer og andre helseforbedrende molekyler, trene immunforsvaret og fremme modning av celler i vår tarmen; Og beskytter tarmen mot ivrige konkurrerende mikrobielle arter, inkludert patogener.
Artikkelen fortsetter under

SAMMENHENGEN MELLOM LEKK TARM, INFLAMMASJONER OG AUTOIMMUNITET


Introduksjonen av jordbruk for ca 10.000 til 15.000 år siden har radikalt endret kostholdet vårt. Bare det siste århundre har den typiske persons livsstil gjennomgått ytterligere store endringer: mer stillesitting, innføring av antibiotika, fødsel ved keisersnitt og gradvis erstatning av fiberfyllt hele korn og frø og frukt og grønnsaker er stadig mer bearbeidet og fiberfri.
Miljøendringer har gjort tilsvarende skift i vår mikrobiota. Men det har vært vanskelig å fordele de relative bidragene fra teknologiske og samfunnsmessige innovasjoner til tap av mikrobiell mangfold i moderne populasjoner.
Store deler av Hadza-folket holder seg til den tradisjonelle jeger-samler-livsstilen, som inkluderer en diett som hovedsakelig består av fem elementer: kjøtt, bær, baobab (frukt), knoller og honning. Mens vestlige dietter er stort sett de samme i løpet av året, inkluderer Hadzas livsstil ikke kjøleskap og supermarkeder. Så deres kosthold varierer stort i henhold til sesongen. Når det er tørketid spiser de mer kjøtt og baobab, men i regntiden er det stort sett bær, knoller, honning og baobaber som spises.
Artikkelen fortsetter under

Fremtidsmedisin og Fremtidens helseteknologi

Hos oss tar vi hensyn til at alle mennesker er unike. Derfor får du som medlem muligheten til å utforske din egen kropp og helse gjennom tilgang til vår egenutviklede helseforbedringsplattform, MinSide. Her kan du utvikle planen for din helsereise og på både mobil, ipad og PC få tilgang til alle dine egne data løpende for å tracke helsedata, progresjonen og fremgang. Les mer om oss her.

Forskerne samlet 350 avføringprøver fra 188 separate Hadza-individer over en periode på omtrent ett år som omfatter litt mer enn en hel sesongbasert syklus. En grundig analyse av prøvens mikrobielle innhold viste at tarmmikrobiota varierte sesongmessig i harmoni med kostholdet. Spesielt en delmengde av mikrobielle arter ble redusert i regntiden, da honning utgjorde en betydelig del av kaloriinntaket, og gjenvunnet i tørketiden, da forbruket av fiberrike knoller toppet.
Dette virker fornuftig, sa Sonnenburg.

«Vår egen mikrobiota kan forandre seg betydelig fra dag til dag, eller til og med i løpet av timer, som resultat av hva vi har spist.»

Det er overraskende at bakterieartene som reduseres til underdetekterbare nivåer i regntiden, går tilbake til høyt nivå i tørketiden. Men bakterier som er helt vanlige blant Hadza-folket er fraværende i tarmene til det store flertallet av de som befolker den industrialiserte verden.
Denne observerte sesongmessige syklusen, i kombinasjon med resultater fra en tidligere studie ledet av to av studiens forskere, gir et mulig hint om mysteriet om de manglende mikrobene blant innbyggere i industrialiserte deler av verden. En 2016 studie, publisert i Nature og ledet av Sonnenburg og seniorforsker Erica Sonnenburg, PhD, viste at kosthold med mindre kostfiber sterkt reduserte deres tarm-mikrobielle mangfold. De viste også at hvis denne fibermangelen ble opprettholdt i fire generasjoner, ble disse mikrobielle artene fortapt for alltid.
Kan dette skje, eller har det allerede ha skjedd, i oss? «Fiber er alt som er igjen i slutten av fordøyelseskanalen der disse mikroberene lever. Disse mikrobene de har utviklet seg til å være veldig gode til å fordøye fiberen, sier Sonnenburg. «Hadza får 100 eller flere gram fiber om dagen i maten, i gjennomsnitt. Vi i den industrialiserte delen av verdenen får i oss gjennomsnittlig 15 gram per dag.» Les studien her

Lekk tarm avgjørende for utvikling av autoimmunitet

Hele det medisinske teamet ved Instituttet var nylig på en ti-dagers tur i USA for å delta på konferanser, besøke klinikker og snakke med mange av de ledende forskerne innenfor Autoimmunitet i verden i dag.
Første taler var en av verdens aller fremste forsker innenfor autoimmunitet, Professor Alessio Fasano, som er leder av to store forskningsinstutisjoner: Pediatrics Harvard Medical School Mucosal Biology and Immunology Research Center og Center for Celiac Research Massachusetts General Hospital for Children.
Fasano både gjentok og gikk videre i sine tidligere beskrivelser av hvordan autoimmunmitet oppstår. Lekk tarm blir nå ansett som en helt nødvendig faktor for at autoimmune sykdommer skal kunne utvikle seg, sammen med gener og miljøfaktorer. Han Vat også tydelig på at ingen er «dømt» til å utvikle disse tilstandene og at det dermed også er mulig å helbrede dem ved å adressere de underliggende årsakene. Du kan lese alt om foredraget til Fasano og andre toppforskere på området her:
Artikkelen fortsetter under.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNINGSSAMTALE. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

Artikkelen fortsetter under
Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her
Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.