fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Fysisk aktivitet reduserer tarmkreft-risiko og bearbeidet kjøtt øker risikoen

En ny studie viser at anslagsvis 47 prosent av amerikanske tarmkreft-tilfeller kan forebygges hvert år med livsstilsendringer. Pølser og behandlet kjøtt øker risikoen for tarmkreft, fysisk aktivitet reduserer risikoen.

Stor ny studie fra American Institute for Cancer Research (AICR) og World Cancer Research Fund (WCRF) finner en klar sammenheng mellom livsstil og kolorektal (tarm) kreftrisiko. Fysisk aktivitet reduserer risikoen for denne krefttypen. For mye alkohol og rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt og fedme øker også risikoen. Anslagsvis 47 prosent av amerikanske tarmkreft-tilfeller kan forebygges hvert år med livsstilsendringer.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
«Kolorektal kreft er en av de vanligste kreftformene, men denne studien viser at det er mange som kan gjøre mye for å dramatisk redusere risikoen,» sa Edward L. Giovannucci, MD, ScD, hovedforfatter av rapporten og professor i ernæring og epidemiologi. «Funnene fra denne omfattende rapporten er robuste og tydelige: Kosthold og livsstil har en viktig rolle i utvikling av kolorektal kreft.»
Den nye studien evaluerte den vitenskapelige forskningen verden over på hvordan diett, vekt og fysisk aktivitet påvirker kolorektal kreftrisiko. Rapporten analyserte 99 studier, inkludert data på 29 millioner mennesker, hvorav over en kvart million ble diagnostisert med kolorektal kreft.
Artikkelen fortsetter under

Andre faktorer som viste seg å øke kolorektal kreft inkluderer:

  • Spise store mengder rødt kjøtt (over 500 gram i uken), som oksekjøtt eller svinekjøtt
  • Å være overvektig.
  • Konsumerer to eller flere daglige alkoholholdige drikker (30 gram alkohol), som for eksempel vin eller øl
  • Redusere risiko med økt fysisk aktivitet og inntak av fiber.

Forskningen viser at matvarer som inneholder fiber reduserer risikoen for denne kreften. Personer som er mer fysisk aktive har en lavere risiko for tykktarmskreft sammenlignet med de som er i svært lite fysisk aktivitet. Den samme positive effekten av fysisk aktivitet ble ikke vist for rektal kreft.
Artikkelen fortsetter under

Ny forskning på probiotika i forebygging og behandling av tarmkreft


Giovannucci sier: «Mye av det vi bør gjøre for å forebygge kolorektal kreft er også viktige for den generelle helsa vår. Faktorer som å opprettholde en sunn kroppsvekt, riktig mengde trening, begrense rødt og bearbeidet kjøtt og spise mer fiber vil redusere risikoen betydelig. Å begrense alkoholinntak og å unngå eller stoppe med røyking gir også lavere risiko. »
De fant også lavere risiko ved å innta matvarer som inneholder vitamin C. Appelsiner, jordbær og spinat er alle matvarer høye i vitamin C.
Forskerne peker på kraften i en plantebasert diett, sier Alice Bender, MS, RDN, AICR direktør for næringsprogrammer. Mye fiber og å spise hovedsakelig vegetabilske matvarer, som frukt, grønnsaker og bønner, vil gi deg en diett fullpakket med kreftbeskyttende stoffer og hjelpe deg med å håndtere vekten din, noe som er så viktig for å redusere risikoen.
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
«Når det kommer til kreft, er det ingen garantier, men det er tydelig nå at det er valg du kan ta og skritt du kan ta for å redusere risikoen for kolorektal og andre kreftformer,» sa Bender. Les studien her

Vi har et høyt kvalifisert team med erfarne leger. BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING FOR Å AVKLARE HVORDAN VI KAN HJELPE DEG.

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden som Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne avdelinger for Funksjonell medisin.  Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske helsemyndigheter. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.