fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Autofagi kan være svært viktig for helsa og hvor lenge vi kan leve.

Autofagi er en celle-prosess som knyttes til alt fra helbredelse av kreft, hjertesykdom og autoimmune sykdommer til forlengelse av levetid. Men hva er denne mystiske celle-renovasjonsprosessen?

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen.
For å kunne leve er det helt nødvendig for alle levende skapninger å nedbryte skadelige eller overflødige komponenter i cellene. Autofagi, et intracellulært nedbrytningssystem, bidrar til cellehemostase via isolering og nedbrytning av ulike unødvendige komponenter i cellene.
Artikkelen fortsetter under
Autofagi figur
Siden autofagdysfunksjon er knyttet til alvorlige sykdommer som nevrodegenerasjon og kreft, gir forbedring av autofagifunksjonen håp om utvikling av terapeutisk og forebyggende behandling for disse og andre alvorlige sykdommer. Autofagi betyr bokstavelig talt «selvspising» og beskriver hvordan celler rydder opp skadet innhold og gir byggeklosser for fornyelse. Forstyrret autofagi har vært knyttet til flere sykdommer, inkludert Parkinson, diabetes og kreft.
Det er kjent at autofagi utløses og styrkes av fasting og kalorirestriksjon.
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud persontilpasset medisin
Nobelprisvinner Prof. Yoshinori Ohsumi og en rekke andre forskere har dedikert sitt arbeid nettopp på dette intracellulære nedbrytningssystemet. Han vant nylig Nobelprisen i medisin for sine funn om hvordan celler bryter ned og resirkulerer ødelagte deler, et avfallssystem som forskere håper å utnytte i kampen mot kreft, Alzheimers og andre sykdommer.
Det er vist at denne prosessen forsterkes under kanlorirestriksjon eller fasting, trening samt ketogent kosthold. I artikkelen under kan du lese alt om periodisk fasting og mulige helsegevinster samt at vi gjennomgår forskningen på området.
Artikkelen fortsetter under

Studie viser at fasting kan hindre utvikling av MS og autoimmune sykdommer


Begrepet autofagi kom i 1963 av den belgiske forskeren Christian de Duve, som delte Nobelprisen i 1974 i medisin for sine funn av cellestruktur og organisasjon. «Vi vet at autofagi er svært viktig for en rekke viktige pattedyrsfunksjoner.» For eksempel beskytter den mot sult i perioden da et nyfødt dyr ikke har begynt å amme, ved å gi energi, sa han.
Det fjerner også proteiner som klumper seg sammen unormalt i hjerneceller, noe som er viktig i forhold som Huntingtons og Parkinsons sykdommer og enkelte former for demens. Hvis autophagy ikke gjorde jobben, «vil sykdommene komme tidligere og være mer aggressive,» sa han.
Dyrestudier antyder at økning av autofagi kan hindre og forsinke slike sykdommer, sier forskeren Rubinsztein, hvis laboratorium forfølger denne tilnærmingen for terapi.
«Etter hvert som tiden går, finner man sammenhenger mellom flere og flere sykdommer» og cellulære operasjoner, sa han.
Artikkelen fortsetter under

Dårlig autofagi er knyttet til sykdommer forbundet med aldring som Alzheimers og Parkinsons, så vel som med type 2-diabetes og mye mer. Forskere prøver nå å finne ut om slike sykdommer kan bekjempes ved å øke eller undertrykke prosessen.
Artikkelen fortsetter under

Det er nå over 40 til 50 kliniske studier som foregår internasjonalt for å teste forskjellige hemmere eller aktivatorer av autofagi. Karolinska Instituttet sier forskere har kjent til autofagi i et halvt århundre, men dens omfattende betydning ble langt tydeligere av Ohsumis eksperimenter.
Wikipedia: Autofagi eller autofagocytose er i cellebiologi en fysiologiskprosess som regulerer omsetningen av proteiner samt organeller. Det er en katabolsk prosess hvor cellen danner membran rundt egne bestanddeler og deretter bryter ned innholdet ved at lysosom tømmer nedbrytende enzymer inn i blæren som er dannet (autofagosomet). Prosessen er godt regulert og spiller en betydelig rolle for cellens vekst og utvikling, samt homeostase. Autofagi bidrar også til å opprettholde en balanse mellom syntesen, nedbrytningen og den etterfølgende resirkuleringen av cellulære produkter. Det er en viktig mekanisme som gjør at svekkede eller skadde celler omfordeler næringsstoffer på en slik måte at vitale prosesser får høyest prioritet, mens de mindre viktige oppgavene går tregere.
Les mer om nobelprisvinneren og hans forskning på Autofagi her.

Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNINGSSAMTALE. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Artikkelen fortsetter under

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her
Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.