fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Redusere nevroinflammasjon med ketogen diett

Medical News Today publiserte nylig en artikkel om mekanismene bak hvorfor en ketogen diett kan redusere inflammasjon i hjernen.

En ketogen diett er lav på karbohydrater. Og ny forskning viser mekanismen hvor en ketogen diett begrenser hjerneinflammasjon.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
Foruten sine fordeler ved vektreduksjon har nyere studier pekt på mange andre fordeler. For eksempel tyder ny forskning på at dietten kan øke levetiden og forbedre hukommelsen hos eldre mennesker.
Andre studier har vist andre nevrologiske fordeler ved dietten. Dietten brukes til å behandle epilepsi, og noen har antydet at det kan være nyttig ved Alzheimers og Parkinsons sykdom.
Artikkelen fortsetter under

Imidlertid har mekanismene vært et mysterium. Den nye forskningen publisert i Nature – som ble ledet av Dr. Raymond Swanson, professor i nevrologi ved Universitetet i California, San Francisco – antyder at dietten kan redusere betennelse i hjernen.
I den nye studien viser Dr. Swanson og teamet hennes den molekylære prosessen hvor dietten reduserer hjerneinflammasjon. Forskerne identifiserer også et nøkkelprotein som kan gjenskape effekten av en ketogen diett.
Artikkelen fortsetter under

Forskere knytter "lekk tarm" til kronisk betennelse og autoimmunitet


En ketogen diett endrer metabolismen, eller hvordan kroppen prosesserer energi. I en ketogen diett, har ikke kroppen glukose avledet fra karbohydrater, så den begynner å bruke fett som en alternativ energikilde.
I den nye studien gjenskapte Dr. Swanson og hans kollegaer denne effekten ved å bruke et molekyl som heter 2-deoksyglukose (2DG).
2DG-molekylet stoppet glukose fra metabolisering og opprettet en ketogen tilstand hos gnagere med hjerneinfarkt så vel som i cellekulturer. Nivåer av betennelse ble drastisk redusert – nesten til sunne nivåer – som et resultat.
«Vi ble overrasket over størrelsen på våre funn,» sa Dr. Swanson. «Inflammasjon styres av mange forskjellige faktorer, så vi ble overrasket over å se en så stor effekt ved å manipulere denne faktoren. Den forsterker den kraftige effekten dietten har på betennelse.»
Artikkelen fortsetter under

Parkinsons er delvis en Autoimmun Sykdom

«Jeg tror at arbeidet også øker den vitenskapelige legitimiteten til ketogen diett / betennelseskobling,» sier Swanson.

Dr. Swanson fremhever hvor viktig det er at forskningen utført av han og hans team avdekket en kausal mekanisme i stedet for bare å peke på en sammenheng.
«De fleste forskere er motvillige til å akseptere årsakssammenheng mellom hendelser i fravær av en definert mekanisme. Her har vi gitt en biokjemisk mekanisme hvor dietten påvirker inflammatoriske responser.»
Funnene kan også gjelde for andre tilstander som er preget av betennelse. For eksempel diabetes gir for mye glukose en inflammatorisk respons. Les artikkelen hos MNT her
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud

Vi har et høyt kvalifisert team med erfarne leger. BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING FOR Å AVKLARE HVORDAN VI KAN HJELPE DEG.

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere av de mest prestisjefylte sykehusene i verden som Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne avdelinger for Funksjonell medisin.  Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og det norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.