fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Bakterier i munnen kan bidra til tarmlidelser

Et internasjonalt forskningsteam har gjort funn som tyder på at visse typer orale bakterier kan forårsake eller forverre tarmlidelser. Studien er publisert i publisert i tidsskriftet Science.

Funnene kan føre til utvikling av nye typer behandlinger for vanlige tarmlidelser. Tarmlidelser som irritabel tarmsyndrom, ulcerøs kolitt og Crohns sykdom kan forårsake alvorlig forringelse av livskvaliteten, og i noen tilfeller kan det også være dødelig.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
I denne nye studien rapporterer forskerne om mulig sammenheng mellom bakterier som normalt lever i munnen og vanlige tarmlidelser.
Forskerne rapporterer at studien deres begynte da noen forsker-kolleger la merke til at pasienter med en av de tre hovedtypene av tarmlidelser også hadde høyere enn normale nivåer av orale bakterier i avføring, noe som tyder på høyere nivåer i tarmen.
Forskergruppen gjennomførte flere eksperimenter for å lære mer om sammenhengene.
Artikkelen fortsetter under

I det første forsøket introduserte forskerne menneskelig spytt fra mennesker med Crohns sykdom inn i tarmen til en mus med et sterilisert tarmmikrobiom.
I noen tilfeller førte dette til tarmbetennelse. En nærmere titt avslørte at bakteriene som var ansvarlige for betennelsen var Klebsiella pneumoniae, en bakteriestamme som ofte finnes i munnhulen, men sjelden i tarmen.
Artikkelen fortsetter under

I et annet eksperiment introduserte forskerne bakteriene direkte i tarmene til friske mus, og fant at det ikke forårsaket noen problemer. Å gi mus Klebsiella-resistent antibiotika forårsaket igjen betennelse da Klebsiella ble introdusert. Andre eksperimenter med spytt fra kolittpatienter ga tilsvarende resultater.
Resultatene tyder på at det kan være en sammenheng mellom bakteriene i munnen og tarmsykdommene – mer arbeid er nødvendig for å få bekreftet funnene. Men dette tyder på at mulig fremtidig behandling for slike tarmforstyrrelser også omfatter behandling av munnen. Les studien her 
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud

Vi har et høyt kvalifisert team med erfarne leger. BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING FOR Å AVKLARE HVORDAN VI KAN HJELPE DEG.

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere av de mest prestisjefylte sykehusene i verden som Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne avdelinger for Funksjonell medisin. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og det norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.