Ekstremt friske eldre mennesker har samme tarmmikrobiom som friske 30-åringer

I en av de største mikrobiota-studiene som er utført på mennesker, har forskere vist en sammenheng mellom sunn aldring og en sunn tarm.

Forskere fant at tarmmikrobiotaen til svært sunne eldre opp mot 100 år gamle var veldig lik tarmmikrobiotaen til friske 30-åringer.

Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

Forskere ved Western University, Lawson Health Research Institute og Tianyi Health Science Institute i Zhenjiang, Jiangsu, har utført denne omfattende og viktige studien.

Forskerne studerte tarmbakteriene til mer enn 1000 kinesere i en rekke aldersgrupper fra 3 til over 100 år gamle som var ekstremt sunne med ingen kjente helseproblemer og ingen familiehistorie av sykdom. Resultatene viste en direkte sammenheng mellom helse og mikrober i tarmen.

Artikkelen fortsetter under

«Målet er å bringe nye mikrobiome diagnostiske metoder til populasjonen, og deretter bruke mat og probiotika for å forbedre biomarkører for god helse,» sier Gregor Reid, professor ved Western Schulich School of Medicine. «Spørsmålet er – er sunn aldring avhengig av bakteriene i magen din?»

Studien, utgitt denne måneden i journalen mSphere, viste at den samlede mikrobiotasammensetningen av den sunne, eldre gruppen var lik den som var flere tiår yngre, og at tarmmikrobiotaen ikke var forskjellig mellom individer fra 30 til over 100.

Artikkelen fortsetter under

«Hovedkonklusjonen er at hvis du er ekstremt frisk og 90 år gammel, er din tarmmikrobiota ikke så forskjellig fra en frisk 30-årig i samme befolkning,» sa Greg Gloor, hovedforsker ved studien og også professor ved Westerns Schulich School of Medicine og forsker ved Lawson Health Research Institute. Uansett om dette er årsak eller effekt, påpeker studieforfatterne at mangfoldet av tarmmikrobiota forblir det samme gjennom studiegruppen.

Artikkelen fortsetter under

«Dette demonstrerer at å opprettholde mangfold av tarmmikrobiota når du eldes er en biomarkør for sunn aldring, akkurat som lavt kolesterol er en biomarkør for et sunt sirkulasjonssystem,» sa Gloor. Forskerne foreslår at tilbakestilling av eldres mikrobiota til en 30-åring sin kan bidra til å fremme helse.

«Ved å studere friske mennesker håper vi å få vite hva vi strever etter når folk blir syke,» sa Reid. Les studien her

Artikkelen fortsetter under

Vårt tilbud

Vi har et høyt kvalifisert team med erfarne leger. BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING FOR Å AVKLARE HVORDAN VI KAN HJELPE DEG.

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere av de mest prestisjefylte sykehusene i verden som Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne avdelinger for Funksjonell medisin. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og det norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.