fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Manipulering av Mitokondriene kan føre til lengre liv

Ved å manipulere mitokondrielle nettverk inne i celler – enten ved fasting og diettbegrensning eller ved genetisk manipulasjon – kan øke levetiden og fremme helse, ifølge ny forskning fra Harvard T.H. Chan.

Studien, publisert i Cell Metabolism, setter fokus på den grunnleggende biologien som er involvert i cellers avtagende evne til å behandle energi over tid, noe som fører til aldring og aldersrelatert sykdom. Og hvordan intervensjoner som faste i tidsperioder fremmer en sunn aldring.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
De energiproduserende strukturene i cellene eksisterer i nettverk som dynamisk forandrer form etter energibehov. Deres evne til å gjøre det avtar med alderen, men virkningen dette har på metabolisme var tidligere uklar. I denne studien viste forskerne en årsakssammenheng mellom dynamiske endringer i formene av mitokondrielle nettverk og lang levetid.
Artikkelen fortsetter under

«Lav-energi forhold som kostholdsrestriksjon og periodisk fasting har tidligere vist seg å fremme en sunn aldring. Å forstå hvorfor dette er tilfelle, er et viktig skritt mot å kunne utnytte fordelene terapeutisk, sier Heather Weir, hovedforfatter av studien.
«Våre funn åpner nye veier i søket etter terapeutiske strategier som vil redusere vår sannsynlighet for å utvikle aldersrelaterte sykdommer etter hvert som vi blir eldre.»
Artikkelen fortsetter under

Hva forskerne sier om hvordan periodisk fasting kan gi et lengre og sunnere liv


«Selv om tidligere arbeid har vist hvordan periodisk fasting kan senke aldring, begynner vi å forstå den underliggende biologien,» sier William Mair, professor i genetikk og komplekse sykdommer ved Harvard Chan School og seniorforfatter av studien. «Vårt arbeid viser hvor viktig mykondriarnettverkens plastisitet er for fordelene med å faste. Hvis vi låser mitokondrier i en tilstand, blokkerer vi fullstendig virkningen av fasting eller diettbegrensning på lang levetid.» Les studien her
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere av de mest prestisjefylte sykehusene i verden som Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne avdelinger for Funksjonell medisin. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og det norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.