Tarmbakterier kan være viktig faktor ved høyt blodtrykk 

I de senere år har forskere oppdaget at visse tarmbakterier kan bidra til høyt blodtrykk. Endokrinolog og forsker David Morris forklarer mekanismen som knytter tarmbakterier til høyt blodtrykk.

En av tre amerikanske voksne lider av høyt blodtrykk. Sykdommen er arvelig og visse livsstilsfaktorer som røyking, høynatrium-dietter og stress kan øke risikoen.

Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

I noen studier hvor tarmbakterier ble drept av antibiotika, fikk pasienter med høyt blodtrykk et blodtrykksfall. Og når tarm-bakterier ble transplantert fra mennesker med høyt blodtrykk til normale mus, utviklet de høyt blodtrykk. Funnet er overbevisende, men til nå har forskere ikke identifisert en mekanisme for å forklare hvordan bakterier øker blodtrykket.

Forskere fra University of Illinois og Brown University har utført studien. Professor Jason Ridlon, oppdaget først genet for et enzym i visse bakterier som endrer kortisol, et steroidhormon, til en annen steroid kjent som en androgen. De fant at når bakterier bryter androgenet lenger ned, forstyrres sluttproduktet, et molekyl som heter GALF, en prosess som regulerer natriumtransport ut av humane nyresceller. Når det skjer, bygger natrium seg opp i celler, og blodtrykket stiger.

Artikkelen fortsetter under

Hjertefeil er forbundet med mangel på viktige tarmbakt …

«Det er sannsynligvis flere mekanismer der tarmbakterier kan påvirke høyt blodtrykk, men dette må undersøkes videre, sier Ridlon.

Fra en annen studie har Ridlon funnet ut at ikke alle tarmbakterier metaboliserer kortisol på samme måte, eller genererer GALFs.
«To personer kan ha samme mengde av bakterien Clostridium scindens, for eksempel, men en person kan ha typen som genererer disse steroidene.» Ridlon sier.

Artikkelen fortsetter under

Ridlon sier at hvis de bedre kan forstå hva bakteriene gjør, ville det være mulig å utvikle inhibitorer av enzymer som produserer GALFs i disse bakteriene. «Det ville være flott hvis vi kunne finne en målrettet løsning i stedet for å fjerne alt med antibiotika,» sier han. Les studien her

Artikkelen fortsetter under

Vårt tilbud

Vi har et høyt kvalifisert team med erfarne leger. BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING FOR Å AVKLARE HVORDAN VI KAN HJELPE DEG.

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere av de mest prestisjefylte sykehusene i verden som Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne avdelinger for Funksjonell medisin. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og det norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.