fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Ernæring kan øke intelligens, viser ny forskning

En ny studie fra University of Illinois-forskere fant at enumettede fettsyrer – en klasse næringsstoffer som finnes i noen matvarer – er knyttet til generell intelligens.

Ernæring har vært knyttet til kognitiv ytelse, men forskere har ikke funnet ut hva som ligger til grunn for forbindelsen. En ny studie fra University of Illinois-forskere fant at enumettede fettsyrer – en klasse næringsstoffer som finnes i olivenolje, nøtter og avokadoer – er knyttet til generell intelligens, og at dette forholdet er drevet av sammenhengen mellom MUFA og organisasjonen av hjernens oppmerksomhetsnettverk.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
Studien av 99 sunne eldre voksne, rekruttert gjennom Carle Foundation Hospital i Urbana, sammenlignet mønstre av fettsyre næringsstoffer funnet i blodprøver, funksjonelle MR-data som målte effektiviteten av hjernenettverk, og resultater av en generell test. Studien ble publisert i tidsskriftet NeuroImage.
«Vårt mål er å forstå hvordan ernæring kan brukes til å støtte kognitiv ytelse og å studere hvordan ernæring kan påvirke den menneskelige hjernens funksjonelle organisasjon, sier studieleder Aron Barbey, professor i psykologi. «Dette er viktig fordi hvis vi ønsker å utvikle ernæringsmessige tiltak som er effektive for å forbedre kognitiv ytelse, må vi forstå hvordan disse næringsstoffene påvirker hjernens funksjon.»
Artikkelen fortsetter under

«I denne studien undersøkte vi forholdet mellom grupper av fettsyrer og hjernenettverk som ligger til grunn for generell intelligens. På denne måten forsøkte vi å forstå om hjernenettverksorganisasjonen formidlet forholdet mellom fettsyrer og generell intelligens, sier Marta Zamroziewicz, en nylig ph.d. utdannet fra nevrovitenskapsprogrammet i Illinois og hovedforfatter av studien.
Studier som tyder på kognitive fordeler av Middelhavet diett, som er rik på MUFA, inspirerte forskerne til å fokusere på denne gruppen av fettsyrer. De undersøkte næringsstoffer i blodet og fant at fettsyrene grupperte seg i to mønstre: mettede fettsyrer og MUFAer.
Forskerne fant at generell intelligens var assosiert med hjernens dorsale oppmerksomhetsnettverk, som spiller en sentral rolle i oppmerksomhetskrevende oppgaver og hverdagsløsning.
Artikkelen fortsetter under

De vanligste kjemiske ubalansene ved psykiske problemer


«Våre funn gir nye bevis for at MUFA er relatert til et svært spesifikt hjernenettverk, det dorsale oppmerksomhetsnettverket, og hvor optimalt dette nettverket er funksjonelt organisert,» sa Barbey. «Våre resultater tyder på at hvis vi ønsker å forstå forholdet mellom MUFA og generell intelligens, må vi ta hensyn til det dorsale oppmerksomhetsnettverket. Det er en del av den underliggende mekanismen som bidrar.»
Barbey håper disse funnene vil lede videre til ny kunnskap om hvordan ernæring påvirker intelligens. Neste trinn er å gjennomføre en intervensjonsstudie over tid for å se om langsiktig MUFA-inntak påvirker hjernenettverksorganisasjon og intelligens.
«Dette viser oss hvilke mekanismer som påvirker intelligens og motiverer oss for nye retninger for fremtidig forskning i ernæringsmessig kognitiv nevrovitenskap.» Les studien her
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.