fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Forskere mener behandling av depresjon trenger en overhaling

Måten depresjon diagnostiseres og behandles på, trenger en større overhaling, sier internasjonalt team forskere til det vitenskapelige tidsskriftet Brain, Behavior and Immunity.

Dette skyldes at dagens behandling av depresjon er ineffektiv og mangler et troverdig, sammenhengende teoretisk grunnlag, hevder de.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
En ny teori for depresjon og behandling er foreslått i artikkelen «Depresjon subtyping basert på evolusjonær psykiatri: Proximate mekanismer og ultimative funksjoner», forfattet av Markus J. Rantala, fra Åbo Universitet i Finland, Severi Luoto, fra University of Auckland i New Zealand, Indrikis Krams fra universitetet i Tartu i Estland og Latvias universitet og Hasse Karlsson fra Åbo Universitet.
Artikkelen fortsetter under

Forskere viser ADHD som en samling av forskjellige tilstander

«Vi hevder at depresjon ikke er en enkelt sykdom, det er et heterogent syndrom, med pasienter som har bemerkelsesverdig ulike symptomprofiler, patofysiologi og behandlingsrespons,» sier Severi Luoto, en doktorand i evolusjonær psykologi ved University of Auckland

«Beviset om at alvorlig depressiv lidelse er en gruppe av separate syndromer kommer fra observasjonene at pasientene ikke bare har mange hundre unike symptomprofiler, men mange av symptomene har ofte motsatte egenskaper som søvnløshet eller hypersomnia eller en økning eller reduksjon i appetitt, sier han.
Studien klassifiserer depressive episoder i en rekke undertyper basert på evolusjonær psykiatri. Ved hjelp av et evolusjonært objektiv har forfatterne observert mønstre i eksisterende litteratur som ikke tidligere er identifisert.
Artikkelen fortsetter under

«Ved hjelp av å identifisere depresjonens subtype blir det lettere å finne effektive behandlinger for depresjon,» sier assisterende professor Rantala, medlem av Åbo hjerne- og sansesenter i Finland.

«Fokuset vil være på å behandle de underliggende årsakene til depresjon istedenfor bare å fokusere på symptomene, som er hvordan tradisjonell psykiatri behandler depresjon.»

Ved hjelp av undertypene fortsetter forfatterne å spørre: Hvordan er en bestemt depressiv tilstand fordel for organismen – hvilken «ultimat funksjon» har den? For eksempel kan sultedusert depresjon være en tilpasning for å spare energi for å øke oddsen for å overleve gjennom en sulteperiode.
«Kronisk klinisk depresjon er det vi kunne kalle en evolusjonær hendelse som oppstår som følge av en feilmatch mellom vårt nåværende miljø og våre forfedres miljø,» sier Luoto.

Artikkelen fortsetter under

Han legger til at alvorlig depressiv lidelse utgjør en av de ledende årsakene til funksjonshemming over hele verden:

«Moderne livsstil – inkludert en stillesittende livsstil med kosthold med høy energi og lavt mikronæringsstoffer – øker følsomheten for inflammatorisk dysregulering og kronisk stress. Disse øker igjen mengden av proinflammatoriske cytokiner i perifert blod, noe som fører til dårlig humør og sykdomsadferd som er karakteristisk for depresjon.»

De sier også at fremtidige depresjonsbehandlinger bør benytte en analyse av symptommønstre sammen med et grundig intervju og en blodprøve for å avsløre betennelse og stresshormonnivåer.
«Fokuset på et behandlingsregime basert på evolusjonær psykiatri fokuserer på individets langsiktige mentale og fysiske velvære i stedet for myopisk fiksering på kortvarig lindring av symptomer,» sier forfatterne. Les studien her. 
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere av de mest prestisjefylte sykehusene i verden som Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne avdelinger for Funksjonell medisin. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og det norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.