fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Gamle menneskelige celler forynget i gjennombruddsforskning på aldring

Et team ledet av professor Lorna Harries, professor i molekylær genetikk ved University of Exeter, har oppdaget en ny måte å forynge inaktive senescentceller.

Innen timer etter behandling begynte de eldre cellene å dele seg, og hadde lengre telomerer – på kromosomene som forkortes når vi alder.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
Denne oppdagelsen  bygger på tidligere funn fra Exeter-gruppen som viste at en klasse gener som heter klettsfaktorer gradvis slås av når vi alder. Universitetet i Exeter-forskerne, som jobbet med professor Richard Faragher og dr. Elizabeth Ostler fra University of Brighton, fant ut at spleisningsfaktorer kan slås på igjen med kjemikalier, noe som gjør senescentceller ikke bare fysisk yngre, men begynner å oppføre sig mer som unge celler og begynne å dele seg.
Forskerne brukte forbindelser som kalles reversatrol-analoger, kjemikalier basert på et stoff som naturlig finnes i rødvin, mørk sjokolade, røde druer og blåbær. Kjemikaliene forårsaket at spleisningsfaktorer, som gradvis slås av når vi blir eldre, blir slått på igjen. Innen timer så cellene yngre ut og begynte å forynge seg, oppfører seg som unge celler og deler seg.
Forskningen ble publisert i BMC Cell Biology.
Artikkelen fortsetter under

Oppdagelsen har potensial til å føre til behandling som kan hjelpe folk å bli bedre, uten å oppleve noen av de degenerative effektene av å bli gamle. De fleste i en alder av 85 år har opplevd en slags kronisk sykdom, og når folk blir eldre, er de mer utsatt for hjerneslag, hjertesykdom og kreft.

Professor Harries sa: «Dette er et første skritt i å få folk til å leve normal levetid, men med god helse hele livet. Våre data tyder på at bruk av kjemikalier for å skru på den store klassen av gener som er slått av når vi eldes, og tilføre et middel for å gjenopprette funksjonen til gamle celler. «

Artikkelen fortsetter under

Autofagi kan være svært viktig for helsa og hvor lenge vi kan leve.


Dr. Eva Latorre, forskningsassistent ved University of Exeter, som gjennomførte forsøkene, ble overrasket av omfanget og hastigheten av endringene i cellene.

«Da jeg så noen av cellene ble forynget kunne jeg ikke tro det. Disse gamle cellene så ut som unge celler. Det var som magi,» sa hun. «Jeg gjentok eksperimentene flere ganger og i hvert tilfelle forynget cellene seg. Jeg er veldig spent på implikasjonene og potensialet for denne undersøkelsen.»

Når vi blir eldre, beholder vårt vev senescentceller som er i live, men ikke vokser eller fungerer som de burde. Disse gamle cellene mister evnen til riktig å regulere genuttrykket. Dette er en grunn til at vev og organer blir utsatt for sykdom når vi blir eldre.
Artikkelen fortsetter under

Manipulering av Mitokondriene kan føre til lengre liv


Spleisningsfaktorer er avgjørende for å sikre at gener kan utføre sitt fulle spekter av funksjoner. Ett gen kan sende ut flere meldinger til kroppen for å utføre en funksjon. Når folk blir eldre, har spleiseringsfaktorene en tendens til å fungere mindre effektivt eller ikke, noe som begrenser cellers evne til å reagere på utfordringer i sitt miljø.
«Dette demonstrerer at når du behandler gamle celler med molekyler som gjenoppretter nivåene av spleisningsfaktorene, gjenvinner cellene noen funksjoner av ungdom. De kan vokse, og deres telomerer – kappene på endene av kromosomene som forkortes som vi alder – er nå lengre, som de er i unge celler.

Professor Faragher sier: «Vår oppdagelse av celleforyngelse ved hjelp av disse enkle forbindelsene viser det enorme potensialet for å forbedre livene til eldre mennesker »  Les hele studien her

Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere av de mest prestisjefylte sykehusene i verden som Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne avdelinger for Funksjonell medisin. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og det norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.