Gjennombrudd i forskning på tykktarmskreft og tarmsykdommer

Gjennombrudd i forskning på tykktarmskreft og inflammatoriske tarmsykdommer som kan føre til forebygging – viser studie publisert i Nature Communications.

Kolonkreft, Crohns og andre sykdommer i tarmen kan behandles bedre – eller til og med forhindret – takket være funnet av en ny sammenheng mellom betennelse og en vanlig cellulær prosess, funnet av University of Warwick.

Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

Ledet av dr. Ioannis Nezis ved Warwicks, viser ny forskning at autofagi – en viktig prosess hvor celler bryter ned og resirkulerer skadelige eller skadede elementer i seg selv for å holde kroppene våre sunne – forårsaker vevsbetennelse når de er dysfunksjonelle, noe som igjen gjør oss utsatt for skadelige sykdommer, spesielt i tarmen.

Forståelsen av denne sammenhengen kan føre til mer effektive behandlinger for tarmsykdommer – som tykktarmskreft, irritabelt tarmsyndrom, Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Og gi helsepersonell evnen og muligheten til å målrette behandling av en av årsakene til disse sykdommene, ved å regulere og kontrollere autofagi.

Artikkelen fortsetter under

Gamle menneskelige celler forynget i gjennombruddsforskning på aldring

Autofagi blir utløst på en rekke måter. Periodisk fasting, kaloribegrensning og ketogen diett er de mest kjente metodene for å oppnå autofagi. Les vår artikkel om fasting her. 

Det er også kjent at Resveratrol som man finner i blåbær, rød druer, mørk sjokolade og rødvin – kan aktivere og øke autofagi. Ny forskning har også vist at Resveratrol kan ha evnen til å fornye og forynge gamle menneskelige celler. Warwicks forskerne nevner også matvarer som granatepler, pærer, sopp, linser, soyabønner og grønne erter inneholder også naturlige forbindelser som kan aktivere autophagy, som bidrar til å forebygge betennelse og tarmsykdommer.

I en ny studie publisert i Nature Communications, har Dr. Nezis og kollegaer identifisert et protein som er regulert av autofagi. Proteinet som kalles Kenny inneholder aminosyrer som får seg selv til å brytes ned av autofagi. Når autophagy er dysfunksjonell, hoper Kenny seg opp og forårsaker betennelse.

Nobelprisvinner Prof. Yoshinori Ohsumi og en rekke andre forskere har dedikert sitt arbeid nettopp på dette intracellulære nedbrytningssystemet. Les vår artikkel om Autofagi:

Hva er Autofagi?

For å forhindre alvorlige sykdommer i tarmen forårsaket av betennelse, sier doktor Nezis og hans kollegaer at det er nødvendig å finne måter å kontrollere og regulere autofagi på. Mennesker er i stor fare fra koblingen mellom autofagi, betennelse og en dysfunksjonell eller syk tarm.

Dr Ioannis Nezis, hovedforfatter av forskningen, kommenterte:

«Forståelse av molekylære mekanismer for selektiv autofagi og betennelse vil bidra til å finne tiltak for å aktivere autofagi for å hindre betennelse og fremme helse.»  Les studien her

Artikkelen fortsetter under

Vårt tilbud

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.