fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Funksjonellmedisinsk studie fra Mayo klinikken med oppsiktsvekkende resultater

Verdens mest kjente sykehus og rangert som nummer 1 i USA, Mayo klinikken, har gjennomført en omfattende funksjonellmedisinsk studie og rapporterer oppsiktsvekkende resultater for kroniske syke.

Funksjonell medisin brer om seg og flere av de mest prestisjefylte helseinstitusjonene i verden bygger ut funksjonellmedisinske divisjoner, og nå kommer det også mye ny forskning innenfor dette området.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
28-ukers studiet vurderte effekten av en spesifikk funksjonell medisinsk tilnærming for å forbedre stress, energi, tretthet, fordøyelsesproblemer og livskvalitet hos middelaldrende kvinner i stressende livssituasjoner og hadde generelt dårlig allmenntilstand. Over tid har hormonell stressrespons i kroppen blitt dysfunksjonell, noe som førte til betennelse, tretthet, immunforsvar og dårlig fordøyelse. Effekten av stresset på kroppen og nedsatt immunforsvar gjør at fordøyelseskanalen er sårbar for opportunistiske infeksjoner.

Mayo forskerne skriver: Denne studien viser at funksjonell medisin kan være en effektiv tilnærming for å håndtere stress og gastrointestinale symptomer.

Funksjonsmedisin er en systemtilnærming til kronisk sykdom som adresserer hele personen i stedet for et isolert sett med symptomer.
Artikkelen fortsetter under

Cleveland Clinic med giga-satsning på funksjonellmedisin


Denne studien fokuserte på det hormonelle og gastrointestinale systemet. Hovedformålet med denne 28-ukers studien var å vurdere effekten av en bestemt funksjonell medisinsk tilnærming for å forbedre stress, energi, tretthet, fordøyelsesproblemer og livskvalitet hos middelaldrende kvinner utsatt for mye stress.
Tilnærmingen inkluderte livsstilsfaktorer kombinert med spesifikke kosttilskuddsprotokoller for å behandle HPA-akse-dysregulering og gastrointestinale infeksjoner. Endringer i gastrointestinal helse (tarmhesle) i tillegg til deltakernes generelle tilfredshet med programmet, ble også evaluert.

Oppsiktsvekkende resultater

Ved avslutningen av studien ble stresshormonene målt på nytt og fordøyelseskanalen ble sjekket for infeksjoner. Ikke bare hadde hormonfunksjonen normalisert seg for nesten alle kvinner, men det var en 90%  helbredelse av infeksjoner. Klare forbedringer i energi, humør, konsentrasjon og stress ble også målt.
Artikkelen fortsetter under

  • En 38 prosent gjennomsnittlig reduksjon i tretthet, som ble målt gjennom et spørreskjema fra Profes of Mood States (POMS).
  • En 27 prosent gjennomsnittlig reduksjon i stress, beregnet ved hjelp av Visual Analog Scale (VAS).
  • En økning i vitalitet med i gjennomsnitt 39 prosent, beregnet ut fra SF-36 livskvalitet spørreskjema.
  • En gjennomsnittlig reduksjon på 22 prosent i forvirring, målt gjennom et POMS spørreskjem.
  • Reduksjon i H. pylori-infeksjoner, som kan være forbundet med kronisk betennelse og fordøyelsessymptomer.

 Les hele studien her.
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne avdelinger for Funksjonell medisin. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske helsemyndigheter og Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.