fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Sammenhengen mellom Revmatisme, kosthold og tarmhelse

Ny studie gir en grundig vurdering av dagens vitenskapelig kunnskap og viser at kostholdsintervensjoner og bedring av tarmhelse klart viser påviste langsiktige effekter for pasienter med Reumatoid artritt (RA).

Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som vi publiserer i nyhetsseksjonen.
Reumatoid artritt (RA) er en systemisk, kronisk inflammatorisk autoimmun lidelse som påvirker omtrent 1% av verdens befolkning. Sykdommen påvirker alvorlig livskvaliteten med økt sykelighet og redusert levetid. Med den raskt voksende befolkningen med RA er sykdommen en stor økonomisk belastning for samfunnet. De direkte kostnadene er betydelige mens indirekte kostnader på grunn av sykelighet og dødelighet er også store.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
En ny studie publisert i Frontiers kaster nytt lys over viktigheten av riktig kosthold og god tarmhelse for mennesker med RA.
Forskjellige studier peker på en blanding av miljø- og genetiske faktorer som årsaker til sykdommen. Miljøfaktorer som er ansvarlige for utviklingen av RA kan være tilstede selv før man får sykdomssymptomer.
Pasienter med RA rapporterer generelt gastrointestinale problemer, særlig dyspepsi (oppblåsthet, kvalme, tidlig metthet, smerte m.m.), mucosal ulcerasjon og forstoppelse eller diaré. Endret intestinal mikrobiota har således blitt påvist hos denne gruppen. Nylig identifiserte Littman laboratorium bakterien Prevotella copri betydelig mer prevalent hos RA pasienter enn friske kontrollpersoner som støtter hypotesen «tarm-ledd aksen».
Artikkelen fortsetter under.

Autoimmune Sykdommer: immunsystemet angriper egen kropp


Studieforfatterne skriver at med en voksende mengde litteratur som støtter positive effekter av diettbehandling og redusert sykdomsaktivitet. Og med økende forståelse av mikrobiotisk mediert sykdomspatologi og de gunstige effektene av ulike næringsstoffer på betennelse og immunitet – øker vår interesse for diettintervensjoner.
Forskerne mener at man bør promotere mulige dietter for RA-pasienter. Pasienter bør motiveres til å endre deres matvaner. Vi bør jobbe med å utdanne dem om fordelene ved å spise mer vegetarisk / vegansk kosthold, eliminere potensielt allergiske matkomponenter, og introdusere mer probiotika i kostholdet. Med tanke på at disse matvarene ikke er like dyre som noen vanlig terapi, kan de lett inkorporeres for pasienter fra enhver samfunnsmessig eller økonomisk bakgrunn.
Artikkelen fortsetter under

Forskerne mener at et ideelt måltid kan inkludere rå eller moderat kokte grønnsaker, med tilsetning av krydder som gurkemeie og ingefær og mat som gir næring til mikrobiomet. Pasienten bør unngå behandlet mat, mye salt, oljer, smør, sukker og animalske produkter. Kosttilskudd som vitamin D og multivitaminer kan også hjelpe.
Du kan lese vår artikkel om sammenhengen mellom lekk tarm og autoimmunitet her.
«Regelmessig forbruk av spesifikke kostfibre, grønnsaker, frukt og krydder, samt eliminering av komponenter som forårsaker betennelse og skade, kan hjelpe pasienter til å håndtere effekten av revmatoid artritt,» sier Dr. Bhawna Gupta, som fullførte denne studien sammen med Ms Shweta Khanna og Kumar Sagar Jaiswal på Disease Biology Lab, School of Biotechnology, KIIT University, India.
Artikkelen fortsetter under

«Inkorporering av probiotika i dietten kan også redusere progresjon og symptomer på denne sykdommen.»

Hun fortsetter, «Pasienter som lider av revmatoid leddgikt, bør bytte til Middelhavsdiett, vegansk diett eller eliminasjonsdiett, i samarbeid med legen.»
«Støtte gjennom mat og kosthold gir ingen skadelige bivirkninger og er relativt billig og lett,» forklarer Dr. Gupta. «Leger og kostholdsterapeuter kan bruke studien vår til oppdatere gjeldende kunnskap om koblingene mellom visse matvarer og reumatoid artritt. Ved å kjenne pasientens ernæringsmessige og medisinske behov kan de da skreddersy oppfølging for å forbedre deres tilstand.»
Artikkelen fortsetter under
https://funksjonellmedisin.no/soppdrepende-tilskudd-og-probiotika-kan-spille-en-nokkelrolle-utviklingen-av-behandling-av-tarmsykdommer/

De skriver videre i studien at ulike dietter for revmatoid artritt, som vegansk, fasting og Middelhavsdiett, har lenge blitt anbefalt. Denne studien – som er den andre samlede vurderingen – gir en grundig vurdering av dagens vitenskapelig kunnskap og viser at kostholdsintervensjoner klart viser påviste langsiktige effekter.

Artikkelen fortsetter under.
Les mer om hvordan du kan komme i gang med oppfølging hos Funksjonellmedisinsk Institutt.

Riktig mat kan gi en rekke fordelaktige effekter, som for eksempel å senke inflammatoriske cytokiner, redusere leddstivhet og smerte, samt redusere oksidativt stress – kroppens evne til å motvirke eller avgifte skadelige kjemikalier. Les studien her
Lurer du på hva vi kan hjelpe deg med? BLI KONTAKTET FOR GRATIS VEILEDNING. Vi har et bredt tilbud og et erfarent team med leger og terapeuter.  

Om Funksjonellmedisinsk Institutt

Vi ser på god helse som en ferdighet – og ikke som en skjebne.
Funksjonellmedisinsk Institutt skiller seg fra mange deler av det ordinære helsevesenet ved at vi integrerer ny kunnskap og forskning raskt, slik at våre kunder til enhver tid får tilgang til den oppdaterte kunnskapen som vi mener vi trygt kan integrere. Vi har også fokus på underliggende årsaker og praktiserer persontilpasset medisin . Les mer om oss og tilbudet vårt her.
Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin herFlere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken og nå også nummer 3 rangerte Johns Hopkins utvikler egne sentre for Funksjonell medisin og persontilpasset medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Inngangen til hele vårt tilbud er å gjennomføre et inntaksmøte hvor du får kunnskap om Funksjonellmedisin og hele vårt omfattende tilbud. Der kan du avgjøre hvilket tilbud som passer for deg. Book Inntaksmøte her.
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her
Artikkelen fortsetter under

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning og kunnskap som blir publisert.