fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Å spise mer som våre forfedre ville forbedre helsa

Underernæringsproblemer kan spores til dårlig kvalitet på kostholdet, et nylig fenomen i evolusjonær historie, ifølge en ny studie fra Brown School ved Washington University i St. Louis.

«Tidligere dietter var svært varierte og næringstette, i motsetning til moderne kosthold hvor monotone dietter av korn og ultraforedlede matvarer spiller en mer fremtredende rolle,» skrev Lora Iannotti, professor og seniorforfatter av studien publisert i tidsskriftet Nutrition Reviews.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
I dokumentet beskrives at det er en feiltilpasning og divergens av moderne dietter og genomet dannet gjennom tiden.
«Det er behov for å bedre justere kostholdet med kostmønstre som har eksistert i vår evolusjonære fortid,» skrev Iannotti.
«Mens det er tegn på at mennesker har kapasitet til å tilpasse seg kosthold, er ikke diettene til mange populasjoner over hele verden justert med genombestemte krav,» skrev hun. «Nylig forskning tyder på at både under- og overernæring kan spores til dietter som er divergerende fra forfedrene våre, spesielt med hensyn til mengden av forbruk av visse matvarer, som korn og ultraforedlede matvarer»
Artikkelen fortsetter under

Standford-forskere viser hvor viktig maten er for tarmhelse.


Studien fokuserte på høyere kostholdskvalitet, noe som peker på behovet for endrede makronæringsforhold (lavere prosentvis karbohydrater, spesielt) og høyere konsentrasjoner av en rekke mikronæringsstoffer.

«Denne studien viser at ubehandlede matvarer som oljer, mel og sukker, ikke var en del av evolusjonære dietter, og kan være en hoveddriver for underernæring i de fleste av dagens matmiljøer,» skrev Iannotti. 

Les mer om denne forskningen her
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.