fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Tryptofan kan bidra til behandling av lekk tarm

Flere studier viser nå at Tryptofan kan være en viktig bidragsyter i behandling av lekk tarm, inflammasjoner og autoimmunitet.

Stamford-forskere og Washington University-forskere har publisert, uavhengig av hverandre, studier som peker på sammenhengen mellom tryptofan og mulig behandling av lekk tarm. Ulike Immunceller patruljer tarmene for å sikre at skadelige mikrober skjult i maten vi spiser, ikke sniker seg inn i kroppen. Celler som er i stand til å utløse betennelse, balanseres av gunstige celler som fremmer toleranse og beskytter dermed kroppen uten å skade vevet. Når betennelsen økes, kan det føre til inflammatorisk tarmsykdom og autoimmunitet.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
Nå har forskere ved Washington University School of Medicine i St. Louis funnet noen viktige immunologiske mekanismer. Studien ble publisert i Science. «Vi etablerte en kobling mellom en bakterieart – Lactobacillus reuteri – det er en vanlig del av tarmmikrobiomet, og utviklingen av en populasjon av celler som fremmer toleranse,» sa Marco Colonna, MD og professor Robert Rock Belliveau. «Jo mer tryptofan individene i studien hadde i kostholdet, desto flere av disse viktige immuncellene hadde de.»
Forskerne mener mye tyder på at kombinasjonen av L. reuteri og tryptofan, som man blant annet finner mye av i kalkun, kan fremme et mer tolerant, mindre inflammatorisk tarmmiljø, noe som kan bety nye behandlingsmuligheter for millioner eller flere amerikanere og andre rundt i verden som lever med magesmerter og diaré av inflammatorisk tarmsykdom.
Artikkelen fortsetter under

«Utviklingen av disse gunstige cellene er nok noe vi ønsker å oppmuntre, siden disse cellene kontrollerer betennelse på tarmens indre overflate,» sa professor Cervantes-Barragan. «Potensielt kan høye nivåer av tryptofan i nærvær av L. reuteri føre til utvidelse av denne populasjonen.»
I en annen studie fant Stanford-forskere at manipulering av tarmmikrober kan ha store konsekvenser for helsa.
Ved å tilføre kroppen tryptofan vil molekylene som produseres av mikrober, strømme inn i blodet ditt på samme måte som reseptbelagte legemidler, samhandle med immunforsvaret og forandre tarmens biologi.
Artikkelen fortsetter under

Stanford University School of Medicine forskere har demonstrert hvordan tarmbakterier kan produsere muligens terapeutiske endringer i kroppen.
Studien ble publisert i Nature av Justin Sonnenburg, PhD, professor i mikrobiologi og immunologi, og Michael Fischbach, PhD, professor i bioengineering og professor Dylan Dodd, MD, PhD.
Når forskerne blokkerte bakterien C. sporogenes evne til å bryte ned tryptofan endret nivået av visse molekyler seg i blodet. Videre så forskerne fysiologiske endringer i immunsystem og tarmer.
«Dette er et godt eksempel på ikke bare hvordan mikrobiomet påvirker hele kroppen din, men om hvordan vi kan utnytte det for å forbedre helse,» sa Sonnenburg.
I løpet av de siste 15 årene har forskere vist at sammensetningen av en persons tarmmikrobiom kan endre risikoen for alle slags helseproblemer, fra diabetes og hjertesykdom til allergi og depresjon. En av grunnene til at disse små mikroberene har en slik ekstrem effekt: De kan produsere molekyler kjent som metabolitter som kommer inn i blodet og sirkulerer gjennom hele kroppen.
Tidligere studier har vist at bare noen få bakterier, inkludert C. sporogenes, kan bryte ned tryptofan og produsere metabolitten kjent som indolpropionsyre (IPA). Studier har også antydet at IPA bidrar til å styrke tarmveggen, slik at færre molekyler lekker gjennom.
Artikkelen fortsetter under

Hygienehypotesen for autoimmune og allergiske sykdommer styrkes


I det nye arbeidet forklarte forskerne først nøyaktig hvordan C. sporogenes produserer IPA fra tryptofan. De identifiserte en håndfull andre forbindelser som også ble produsert i prosessen-12 metabolitter totalt, hvorav ni kan akkumulere i blodet og tre av dem produseres bare av bakterier.
Sonnenburg mener den nye kunnskapen kan peke mot et nytt paradigme for å behandle mange sykdommer: For eksempel kan det være mulig å behandle inflammatorisk tarmsykdom ved å øke nivåene av C. sporogenes og sikre at pasientene spiser nok tryptofan.
«Dette gir oss ett konkret eksempel på hvordan vi kan målrette individuelle mikrober  i tarmen for å forandre en persons helse,» sa Dodd. «Og dette er bare ett eksempel av hundrevis eller tusenvis som er sannsynlig der ute. Muligheten for å påvirke menneskers helse positivt gjennom mikrobiologisk produserte kjemikalier er enorm, og vi er klar til å ta store skritt og gjøre dette til en realitet. »
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.