fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Bipolar lidelse har mange årsaker

Etter å ha søkt etter årsaken til bipolar lidelse i 12 år, konkluderer team av amerikanske forskere med at det har mange.

Nesten 6 millioner amerikanere har bipolar lidelse, og de fleste av dem har lurt på hvorfor. Etter mer enn et tiår med å studere over 1100 av dem i dybden, har et forskerteam fra universitet i Michigan funnet svaret – eller rettere sagt flere svar.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
De uttaler at dette ikke er en homogen mental helsetilstand, som en gang ble kjent som manisk depresjon. Snarere varierer hver eneste pasients symptomer med bipolar lidelse fra andre med tilstanden. Men alles erfaringer inkluderer symptomer som faller inn i syv klasser av fenotyper, eller karakteristikker som kan observeres. Studien er nylig publisert i International Journal of Epidemiology.
Teamet, fra UMs Heinz C. Prechter Bipolar Research Program, samlet og analyserte titusenvis av datapunkter over år om genetikk, følelser, livserfaringer, medisinske historier, motivasjoner, dietter, temperament, søvnmønstre og tankemønstre.. Mer enn 730 hadde bipolar lidelse, og 277 hadde det ikke. Tre fjerdedeler av dem er for tiden aktive forskningsdeltakere i longitudinell studie av bipolar lidelse.
Artikkelen fortsetter under

Fremtidsmedisin og Fremtidens helseteknologi

Hos oss tar vi hensyn til at alle mennesker er unike. Derfor får du som medlem muligheten til å utforske din egen kropp og helse gjennom tilgang til vår egenutviklede helseforbedringsplattform, MinSide. Her kan du utvikle planen for din helsereise og på både mobil, ipad og PC få tilgang til alle dine egne data løpende for å tracke helsedata, progresjonen og fremgang. Les mer om oss her.

«Det er mange årsaker til denne sykdommen, og mange mulige veier for å behandle den,» sier Melvin McInnis, M.D., hovedforfatter av den nye studien.. «Vi har funnet ut at det er mange biologiske mekanismer som driver sykdommen, og mange interaktive eksterne påvirkninger på den. Alle disse elementene samvirker i utvikling av sykdommen.»
De syv fenoklassene, som teamet har kalt dem, inkluderer standardmålinger som leger allerede bruker til å diagnostisere og følge fremdriften av bipolar lidelse.

Noen av de viktigste funnene  inkluderer:

Når man ser på mikrober som bor i mage-tarmkanaler hos pasienter og friske, fant forskerne lavere nivåer av en viktig bakterietype og mindre mangfold av mikrober. Ubalanser i tarmfloraen er de siste årene knyttet til en lang rekke psykiske tilstander og autoimmune sykdommer.
Migrene og hodepine er tre og en halv ganger mer vanlig blant personer med bipolar lidelse enn de uten. Spiseforstyrrelser, angstlidelser og alkoholproblemer er også vanligere hos de med bipolar lidelse, som er metabolsk syndrom.
Flere personer med bipolar lidelse har endringer i selvkontroll og oppmerksomhet.
Artikkelen fortsetter under

Hvordan behandle psykiske lidelser med ernæring


Personer med bipolar lidelse hadde høyere nivåer av mettet fett i deres dietter, og forskningen fant også sammenhenger mellom nivåer av bestemte fettmolekyler i pasientens blod og deres humør eller nivå av symptomer.
Dårlig søvn ser ut til å spille en nøkkelrolle i bipolar lidelse, med koblinger som er funnet for alvorlighetsgrad av depresjon og mani hos kvinner, men ikke mannlige, deltakere med tilstanden. Andre kjønnsforskjeller oppstod også i andre aspekter av studien.
Personer med bipolar lidelse som har en sterk nevrotisk tendens i deres personlighet, har mer sannsynlig alvorlig sykdom, særlig blant menn.
En rekke kognitive evner – inkludert minne og motoriske ferdigheter – var dårligere hos deltakerne med bipolar enn de uten, generelt.
Selv om bipolar lidelse har en tendens til å være arvelig, viser studien at gener ikke alene kan forklare det, sier McInnis, som er Woodworth professor i bipolar lidelse og depresjon i UM-medisinsk institutt for psykiatri. «Hvis det var et gen med en sterk effekt som det vi ser i brystkreft, for eksempel, ville vi ha funnet det, forklarer han.
«Vi håper disse nye rammene vil gi en ny tilnærming til å forstå denne lidelsen og andre komplekse sykdommer ved å utvikle modeller som kan lede til en styringsstrategi for klinikere og pasienter». Les hele studien her.
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.