fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Gjentatt matforgiftning utløser inflammatorisk tarmsykdom (IBD).

En oppsiktsvekkende oppdagelse publisert i Science avslører hvordan din tidligere historie med mindre bakterielle infeksjoner kan utløse en alvorlig inflammatorisk sykdom.

Det forskes svært mye på årsakssammenhenger til inflammatorisk tarmsykdom (IBD), som er en tilstand som øker raskt spesielt i industrialiserte land. Årsakssammenhengene er sammensatte og komplekse, men stadig flere brikker i puslespillet blir nå funnet. En viktig brikke nylig funnet er at gjentatt matforgiftning fremkaller et pro-inflammatorisk enzym som forstyrrer kroppens evne til å avgifte normale tarmbakterier.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
Mild matforgiftning av små bakterieinfeksjoner som kan gå ubemerket hen og som kroppen lett rydder uten behandling kan likevel starte en kjede av hendelser som fører til kronisk betennelse og potensielt livstruende kolitt. Disse nye funnene kan også bidra til å identifisere en brikke i det mystiske puslespillet opprinnelsen til inflammatorisk tarmsykdom (IBD).
Forskere jobbet i åtte år for å gjøre dette gjennombruddet. Prosjektet ble ledet av forskere ved Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute (SBP) og UC Santa Barbara senter for nanomedicin (CNM), i samarbeid med UC San Diego og  Ludwig-Maximilian University i München. Sammen begynte de denne langvarige studien med en radikalt annen hypotese for å undersøke opprinnelsen til kroniske inflammatoriske sykdommer som kolitt og IBD.
Artikkelen fortsetter under

Deres hypotese reflekterte flere ledetråder. For det første har det blitt stadig tydeligere at det genetiske uttrykket til et individ spiller en begrenset rolle i begynnelsen av vanlige inflammatoriske sykdommer, inkludert kolitt og IBD. Tvillinger viser relativt lite konkordans for begge individer som utvikler IBD, for eksempel. Slike funn indikerer ukjente miljøfaktorer i sykdomsopprinnelse.
For det andre bemerket teamet at studier fra andre laboratorier hadde rapportert at sesongbaserte bakterielle infeksjoner hos mennesker, var korrelert med økte diagnoser av IBD.
«Det er viktig å forsøke å finne opprinnelsen til en sykdom, da det ofte indikerer mer rasjonelle og effektive forebygginger og behandlinger,» sier forskerne.
Arbeidet viste at tilbakevendende lavverdige bakterieinfeksjoner kan være en viktig bidragsyter og utløsende faktor i starten av kronisk betennelse.
Artikkelen fortsetter under

Fremtidsmedisin og Fremtidens helseteknologi

Hos oss tar vi hensyn til at alle mennesker er unike. Derfor får du som medlem muligheten til å utforske din egen kropp og helse gjennom tilgang til vår egenutviklede helseforbedringsplattform, MinSide. Her kan du utvikle planen for din helsereise og på både mobil, ipad og PC få tilgang til alle dine egne data løpende for å tracke helsedata, progresjonen og fremgang. Les mer om oss her.

De eksperimenterte med en dose Salmonella så lav at det ikke var noen signifikante symptomer eller død, og alle Salmonella ble vellykket eliminert av verten.
«Denne typen studie hadde aldri blitt gjort før, og resultatene var sjokkerende,» sier Yang, en av forskerne. «Vi observerte starten på en progressiv og irreversibel betennelsessykdom utløst av tidligere infeksjoner. Det var ganske overraskende fordi patogenet var lett ryddet av veien.»
Ved den fjerde infeksjonen, måneder etter den første, hadde betennelsen økt jevnt og kolitt var nå tilstede. Overraskende forbedret sykdommen seg ikke til tross for opphør av gjentatte infeksjoner, noe som indikerer at skadene allerede var gjort.
«Vi har oppdaget en miljømessig og patogen opprinnelse av kronisk tarmbetennelse i løpet av modellering av menneskelig matforgiftning som skjer flere ganger i løpet av den voksne levetiden,» forklarer forskerne.
«Bemerkelsesverdig, Salmonella har funnet ut en måte å forstyrre en tidligere ukjent beskyttelsesmekanisme i tarmen som vanligvis forhindrer tarmbetennelse.»
Sykdomsmekanismen var knyttet til en mangel på intestinal alkalisk fosfatase (IAP), et enzym fremstilt i tynntarmen. Salmonellainfeksjonen økte neuraminidaseaktivitet i tynntarmen, noe som igjen akselererte molekylær aldring og omsetning av IAP, noe som resulterte i IAP-mangel i tykktarmen. IAP er viktig fordi jobben er å fjerne fosfater fra molekyler som det pro-inflammatoriske lipopolysakkaridet (LPS), som produseres av forskjellige bakterier i tarmen, og dermed omdanne LPS fra en toksisk til ikke-toksisk tilstand.
Her kan du lese om den viktige rollen til Tryptofan i lekk tarm inflammatorisk tarmsykdom (IBD)

Tryptofan kan bidra til behandling av lekk tarm


«Disse funnene er  er en stor bekymring for den menneskelige befolkningen, sier forskerne. «Matforgiftning med disse lave bakterienivåene er sannsynligvis mer vanlig enn vi kjenner til, mens symptomene kan være ikke-eksisterende eller milde og forsvinne etter en dag eller to uten behandling. Gjentatt over tid finner vi at slike små infeksjoner er tilstrekkelige til å utløse sykdom måneder og kanskje år senere, avhengig av antall og tidspunkt for infeksjoner som en person har opplevd i løpet av livet.
«Den gode nyheten er at det finnes måter å øke IAP-nivåene og inhibere neuraminidaseaktivitet. IAP-forsterkning kan være så enkelt som å legge enzymet til drikkevann. Neuraminidaseinhibering kan oppnås ved å bruke en antiviral neuraminidasehemmer, et stoff som brukes til å hindre influensavirusinfeksjoner. De fant at begge behandlingsmetoder var like effektive for å forhindre utbrudd av kolitt. Faktisk er det publisert studier av andre nylig hvor det er rapportert IAP-mangler og høye neuraminidase-nivåer hos IBD-pasienter. Les studien i Science her
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.