fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Hvor viktig fiber er for helsa

Forskere har visualisert endringene i tykktarmen og tarmbakteriene etter å ha spist en lav-fiber, vestlig type diett og deretter en diett supplert med fiber.

Det er ikke bare kalorier som betyr noe i et sunt kosthold, det er også ufordøyelig fiber som blir spist av bakterier i tarmen. Mengden fiber i en persons kosthold kan påvirke vektøkning, blodsukker, insulinfølsomhet og tarmhelse.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
To studier publisert i Cell Host & Microbe, kaster nytt lys over hvordan og hvorfor fiber har en så kraftig effekt på hele kroppen.
«Mekanismen kan brukes på ulike måter for å fremme helse,» sier Andrew Gewirtz, som studerer tarmepitelet ved Georgia State University senter for immunologi og infeksjon og er seniorforfatter av en av studiene.

«Det blir stadig tydeligere at den gjennomsnittlige personens fiberinntak i et vestlig land har drastisk blitt redusert de siste tiårene,» sier Fredrik Bäckhed, som studerer rollen til tarmmikrobiota i metabolske sykdommer ved Göteborgs universitet, Sverige og er en medforfatter av den andre studien.
«Disse studiene viser betydningen til det indre slimlaget i tarmen i å skille bakterier og menneskelige verter. Det illustrerer hvor dynamisk og raskt dette reagerer på kosthold og bakterielle forandringer, sier Gunnar C. Hansson, professor i Mucin Biology Group ved Göteborgs universitet, Sverige.
Artikkelen fortsetter under

SAMMENHENGEN MELLOM LEKK TARM, INFLAMMASJONER OG AUTOIMMUNITET


«Begge studiene kommer til den samme konklusjon: at mangel på fiber resulterer i bakterier som går inn i slimlaget (epitelet), og disse bakteriene fremmer lavverdig betennelse, noe som bidrar til metabolsk syndrom, sier Gewirtz.
Supplering  med Bifidobacterium (en gunstig bakterie) hjalp tarmen i bekjempelse av sykdomsfremkallende bakterier, men ikke slimets gjennomtrengelighet (lekk tarm). Ved å supplere dietten med inulin (en type gjærbar fiber) senket slimets gjennomtrengelighet, men hjalp ikke mot slimvekstproblemer.
Artikkelen fortsetter under

Fremtidsmedisin og Fremtidens helseteknologi

Hos oss tar vi hensyn til at alle mennesker er unike. Derfor får du som medlem muligheten til å utforske din egen kropp og helse gjennom tilgang til vår egenutviklede helseforbedringsplattform, MinSide. Her kan du utvikle planen for din helsereise og på både mobil, ipad og PC få tilgang til alle dine egne data løpende for å tracke helsedata, progresjonen og fremgang. Les mer om oss her.

Fiberinulin bidro også til å øke antallet intestinale absorpsjonsceller enterocytter, og bedre mangfold av tarmbakteriene.
«Diett som mangler fiber, påvirker bakteriens sammensetning og bakteriemetabolisme, noe som igjen forårsaker defekter i det indre slimlaget, og tillater at bakterier trenger gjennom, noe som utløser betennelse og til slutt metabolsk sykdom,» sier Hansson. Les studiene her og her.
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.