Ny forskning viser hvordan man får barn til å spise sunt.

Sliter med å få barna til å spise sunt? «Ikke gi opp!» sier forskere.
Gjentatt eksponering for en rekke sunne matvarer i prenatal perioden, barndom og tidlig barndom kan bedre kostholdet.

Variert kosthold og utholdenhet ved å utsette spedbarn og barn for sunne matvarer, selv når de ikke liker dem i begynnelsen, er nøkkelen til å fremme sunn spiseoppførsel, har en ny studie konkludert.

Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

Anzman-Frasca, PhD, assisterende professor ved Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences ved University of Buffalo, er hovedforfatter av studien publisert i Obesity Reviews som fant at variasjon og utholdenhet er nøkkelen til å utvikle sunne spisevaner hos små barn.

«Målet ved studien var å gjennomgå litteraturen for å gi anbefalinger til foreldre og omsorgspersoner om hvordan de best kan oppmuntre barn til å spise sunt, så tidlig som mulig, sier Anzman-Frasca.

Artikkelen fortsetter under

Fremtidsmedisin og Fremtidens helseteknologi

Hos oss tar vi hensyn til at alle mennesker er unike. Derfor får du som medlem muligheten til å utforske din egen kropp og helse gjennom tilgang til vår egenutviklede helseforbedringsplattform, MinSide. Her kan du utvikle planen for din helsereise og på både mobil, ipad og PC få tilgang til alle dine egne data løpende for å tracke helsedata, progresjonen og fremgang. Les mer om oss her.

Forskerne baserte sine anbefalinger på data samlet fra mer enn 40 studier på hvordan spedbarn og små barn utvikler preferanser for sunne matvarer, spesielt grønnsaker og frukt.

Spisevanene starter under graviditeten, påpeker forskerne. Anzman-Frasca sier «så hvis mor spiser et sunt kosthold, blir fosteret utsatt for smaker og får barnet til å like dem.»

Etter fødselen, hvis moren ammer, har babyen også fordeler av eksponering for smaker fra moren sitt sunne kosthold gjennom brystmelken.

Disse tidlige eksponeringene kjenner barnet med spesifikke smaker samt opplevelsen av variasjon og lagt grunnlaget for senere aksept av sunne smaker i fast føde.

Artikkelen fortsetter under.

Svenske forskere: Sunt kosthold gir lykkeligere barn

I barndommen må man gjentatte ganger utsette barn for mat som de tidligere avviste, for at de etterhvert skal like den. «Denne metoden for å bare gjenta barnets eksponering for sunne matvarer har en solid bevisbase bak seg,» sa Anzman-Frasca. «Det er mange studier med førskolebarn som starter med å ikke like rød paprika eller squash, for eksempel, men etter fem til seks økter hvor disse matene tilbys flere ganger, ender de med å like dem.»

Imidlertid påpekte forskerne at en studie har funnet ut at i lavinntektshjem serveres ikke tidligere avvist mat på grunn av ønsket om ikke å kaste bort mat. Forskerne oppfordrer til intervensjoner for å fremme gjentatt eksponering for sunne matvarer i disse miljøene, samtidig som de adresserer de utfordringene foreldrene står overfor.

Artikkelen fortsetter under

Andre strategier ved siden av gjentatt eksponering, som for eksempel å belønne inntaket av sunne matvarer, kan fungere i noen situasjoner, men det er noen studier som antyder at disse strategiene også kan utvanne kraften til gjentatt eksponering for sunne matvarer.

Forskere foreslår at man starter med enkle tilnærminger som gjentatt eksponering – eller at omsorgspersoner og søsken som modellerer forbruket og nytelsen av sunne matvarer.

Større skalaendringer for å gjøre sunne alternativer til enkle valg i barns hverdagsmiljøer kan hjelpe med å øke akseptet av sunnere matvarer. For eksempel kan man lage sunne alternativer og drikkevarer som standard tillegg til barnas måltider i restauranter, og dermed øke barnas eksponering for disse matvarene.

«Totalt sett, basert på alle studiene vi har gjennomgått, er vår sterkeste anbefaling til foreldre og omsorgspersoner» ikke gi opp! » sier Anzman-Frasca. Les studien her.

Artikkelen fortsetter under

Vårt tilbud

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.