inner-banner

Ny studie viser den positive effekten av prebiotika og kostfiber

Studien viser kostfiber og prebiotika kan forebygge fedme, metabolsk syndrom og ugunstige endringer i tarmen ved å fremme vekst av “gode” bakterier i tykktarmen.

Forbruk av kostfiber kan forebygge fedme, metabolsk syndrom og ugunstige endringer i tarmene ved å fremme vekst av “gode” bakterier i tykktarmen, ifølge en studie ledet av Georgia State University.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
Forskerne fant berikelse av kostholdet med det fermenterbare fiberet inulin forhindret metabolsk syndrom som er indusert av et høy-fett kosthold, og de identifiserte hvordan dette skjer i kroppen. Metabolisk syndrom er en samling av forhold som er nært forbundet med fedme som inkluderer økt blodtrykk, høyt blodsukker og unormale kolesterol- eller triglyseridnivåer. Når disse forholdene oppstår sammen, øker de en persons risiko for hjertesykdom, hjerneslag og diabetes.
Fedme og metabolsk syndrom er forbundet med endringer i tarmmikrobiota, mikroorganismerpopulasjonen som lever i tarmen. Et vestlig kosthold og endringer i kostvaner, spesielt forbruket av bearbeidede matvarer som mangler fiber, antas å påvirke mikrobiota og bidra til økningen av kroniske inflammatoriske sykdommer, inkludert metabolsk syndrom. Studier har funnet at et høyt fett kosthold ødelegger tarmmikrobiota og reduserer produksjonen av epitelceller som danner den svært viktige og beskyttende tarmslimhinnen og hindrer tarmbakterier fra å invadere intestinale epitelceller.
Artikkelen fortsetter under

Fremtidsmedisin og Fremtidens helseteknologi

Hos oss tar vi hensyn til at alle mennesker er unike. Derfor får du som medlem muligheten til å utforske din egen kropp og helse gjennom tilgang til vår egenutviklede helseforbedringsplattform, MinSide. Her kan du utvikle planen for din helsereise og på både mobil, ipad og PC få tilgang til alle dine egne data løpende for å tracke helsedata, progresjonen og fremgang. Les mer om oss her.

Denne studien fant ut at Inulin gjenopprettet tarmhelsen og beskyttet mus mot metabolsk syndrom indusert av et høyt fett kosthold ved å gjenopprette høyere tarmmikrobiota nivåer, øke produksjonen av tarmepitelceller og gjenopprette ekspresjon av proteininterleukin-22 (IL-22), som forhindret tarmmikrobiota fra å invadere epitelceller. Resultatene er publisert i Cell Host & Microbe.
“Vi fant ut at å manipulere med fiber, spesielt ved å legge til fiber som prebiotika, beskytter mot metabolsk syndrom,” sa dr. Andrew Gewirtz, professor i Institutt for biomedisinsk vitenskap ved Georgia State.
Artikkelen fortsetter under

“Denne studien viste at den spesifikke mekanismen som brukes til å gjenopprette tarmhelsen og undertrykke fedme og metabolsk syndrom, er induksjon av IL-22-uttrykk. Disse resultatene bidrar til forståelsen av mekanismene som ligger til grunn for diettindusert fedme og gir innsikt i hvordan fiber kan fremme bedre helse. ”
De oppdaget at et kosthold supplert med inulin reduserte vektøkning og merkbart reduserte fedme indusert av et høyt fett diett, som ble ledsaget av en reduksjon i størrelsen på fettcellene. Kosttilskudd med inulin reduserte også kolesterolnivåer og forhindret i stor grad dysglykemi (unormalt blodsukkernivå). Les studien publisert i Cell.
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
 

Nyeste artikler

Artikler etter kategori

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.