fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Ny studie viser hvordan vestlig diett kan gjøre immunforsvaret mer aggressivt

Immunsystemet reagerer på samme måte på en «høy fett og høy kalori» diett som en bakteriell infeksjon. Selv lang tid etter at man har byttet til et sunt kosthold. Dette er vist av en nylig studie ledet av Universitetet i Bonn.

Disse endringene kan være involvert i utviklingen av inflammatoriske og autoimmune sykdommer. Resultatene vil bli publisert i Cell.
Forskerne plasserte mus i en måned på en såkalt «vestlig diett»: høyt fett, høyt sukker og lite fiber. Dyrene utviklet en sterk inflammatorisk respons gjennom hele kroppen, nesten som etter infeksjon med farlige bakterier.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
«Det usunne kostholdet førte til en uventet økning i antall bestemte immunceller i musens blod, spesielt granulocytter og monocytter. Dette var en indikasjon på involvering av immuncelleforløpere i benmargen,» sier Anette Christ, postdoktor i Institute of Innate Immunity. For bedre å forstå disse uventede funnene ble beinmargsforløperne for store immuncelletyper isolert fra mus som fikk en vestlig diett eller sunn kontrolldiett, og en systematisk analyse av deres funksjon og aktiveringstilstand ble utført.

«Genomiske studier viste faktisk at den vestlige dietten hadde aktivert et stort antall gener i stamcellen. De berørte generene inkluderte de som var ansvarlige for spredning og modning,» forklarer prof. Dr. Joachim Schultze fra Life & Medical Sciences Institutt (LIMES) ved universitetet i Bonn og tysk senter for neurodegenerative sykdommer (DZNE).

Hurtigmat får derfor kroppen til raskt å aktivisere immunforsvaret. Når forskerne tilbød gnagerne sunnere og mer fiberrik mat i fire uker, forsvant den akutte betennelsen. Det som ikke forsvant, var den genetiske omprogrammeringen av immuncellene og deres forløpere. Selv etter disse fire ukene var mange av de genene som var blitt slått på i fastfoodfasen, fortsatt aktive.
Artikkelen fortsetter under

«Det er bare nylig blitt oppdaget at det medfødte immunsystemet har en form for minne og hukommelse,» forklarer prof. Dr. Eicke Latz, «Etter en infeksjon forblir kroppens forsvar i en slags alarmtilstand, slik at de kan reagere raskere på et nytt angrep.»
Forskerne ble videre i stand til å identifisere den ansvarlige «fast food sensoren» i immunceller. Forskerne fant også genetisk bevis på involvering av et såkalt inflammasom. Inflammasomer er viktige intracellulære signalkomplekser som gjenkjenner smittefarlige stoffer og andre skadelige stoffer og frigjør deretter svært inflammatoriske budbringere.
Artikkelen fortsetter under

Ny forskning viser sterk sammenheng mellom sopp og betennelser


Interessant, i tillegg til den akutte inflammatoriske responsen, har dette også langsiktige konsekvenser for immunsystemets responser: Vestlig diett endrer måten som den genetiske informasjonen er pakket inn på. Det genetiske materialet lagres i DNA og hver celle inneholder flere DNA-tråder, som sammen er omtrent to meter lange.
Usunt kosthold fører til at noen av disse normalt skjulte delene av DNA åpnes, som en sløyfe som henger ut av et garnnøste. Dette området av det genetiske materialet kan da leses mye lettere så lenge denne midlertidige åpningen forblir aktiv. Forskere kaller disse fenomenene epigenetiske endringer.

«Betennelsen utløser slike epigenetiske endringer,» forklarer Dr. Latz. «Immunsystemet reagerer i denne tilstanden på små stimuli med sterkere inflammatoriske responser.»

Artikkelen fortsetter under

Fremtidsmedisin og Fremtidens helseteknologi

Hos oss tar vi hensyn til at alle mennesker er unike. Derfor får du som medlem muligheten til å utforske din egen kropp og helse gjennom tilgang til vår egenutviklede helseforbedringsplattform, MinSide. Her kan du utvikle planen for din helsereise og på både mobil, ipad og PC få tilgang til alle dine egne data løpende for å tracke helsedata, progresjonen og fremgang. Les mer om oss her.

Disse inflammatoriske responsene kan i sin tur akselerere utviklingen av kroniske sykdommer.

Ernæring kan dermed få dramatiske konsekvenser. I de siste århundrene har gjennomsnittlig levetid økt jevnt i vestlige land. Denne trenden brytes for tiden for første gang:

Personer født i dag, vil leve i gjennomsnitt kortere liv enn foreldrene deres. Usunt kosthold og for lite trening spiller sannsynligvis en avgjørende rolle i dette. «Disse funnene har derfor viktig samfunnsrelevans,» forklarer Latz.
«Grunnlaget for et sunt kosthold må bli en mye mer fremtredende del av utdanningen enn de er for tiden. Bare på denne måten kan vi immunisere barn på et tidlig stadium mot fristelsene i næringsmiddelindustrien. Barn har et valg av hva de Spis hver dag. Vi bør gjøre dem i stand til å ta bevisste beslutninger om deres kostvaner. «

Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.