fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Nye spennende funn om soppinfeksjoner i munnen

Internasjonal studie ledet av University of Pittsburgh School of Medicine, viser hva som skjer i kroppen når en ufarlig sopp i munnen blir en sykdomsfremkallende infeksjon.

Et internasjonalt team, ledet av forskere ved University of Pittsburgh School of Medicine, har identifisert mekanismen hvor immunsystemet oppdager at soppen Candida albicans, har invadert kroppen. Den skyldige er et sopptoksin produsert av soppen kalt Candidalysin, som lager hull i cellene og blir oppdaget av immunsystemet, som deretter aktiverer et forsvar.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
De nye funnene, som ble publisert i Science Immunology, gir bedre forståelse av soppinfeksjoner både i munnen og i det øvrige fordøyelsessystemet.
Munnen er hjemmet til et stort antall mikrober som stort sett er harmløse. Imidlertid kan undertrykkelse av immunforsvaret føre til alvorlige og smertefulle orale infeksjoner fra disse organismene, forklarer Sarah Gaffen, Ph.D.
Et slikt eksempel er soppen Candida albicans. Den encellede organismen er vanligvis harmløs. Men når immunsystemet er kompromittert, går Candida inn i en invasiv form, karakterisert ved lange filamenter kalt hyphae, som forårsaker en gjennomgripende infeksjon hvor de trenger inn i vevet under epitelcellelaget.
Artikkelen fortsetter under

Fremtidsmedisin og Fremtidens helseteknologi

Hos oss tar vi hensyn til at alle mennesker er unike. Derfor får du som medlem muligheten til å utforske din egen kropp og helse gjennom tilgang til vår egenutviklede helseforbedringsplattform, MinSide. Her kan du utvikle planen for din helsereise og på både mobil, ipad og PC få tilgang til alle dine egne data løpende for å tracke helsedata, progresjonen og fremgang. Les mer om oss her.

Immunsystemene til spedbarn er ikke ferdig utviklet og gjør dem spesielt utsatt for soppinfeksjoner. Imidlertid er overraskende lite kjent om hvordan soppen i munnen opererer, og til nå har det vært uklart hvorfor Candida ikke gir en invasiv infeksjon hos friske mennesker, sa Gaffen.
Hennes lab har tidligere vist at et immunhormon som heter interleukin-17 (IL-17) og de spesifikke cellene som gjør det – en underklasse av immunceller, T-celler – er essensielle for immunitet mot oral soppinfeksjon
I illustrasjonen kan du se hvordan soppen (lilla) er helt harmløs når den oppholder seg i tarmlumen. Men at den skaper trøbbel i immunforsvaret når den begynner å vokse gjennom tarmslimhinnen, det beskyttende laget med epitelceller, med sine flageller.

Orale epitelceller (OECs), som er en del av slimhinnen som ligger på innsiden av munnen, er de første cellene i kroppen som møter Candida. De ignorerer soppen til den går i hyphae-form og trenger inn i vevet (karakteristisk hvor den utvikler trålignende filamenter), hvorpå OEC stimulerer helper T-celler til å produsere IL-17.
Når epitelcellelaget i tarmen blir brutt så kan det oppstå en såkalt «lekk tarm». Du kan her lese om lekk tarm og sammenhengen med betennelser, inflammasjoner og autoimmunitet. Artikkelen fortsetter under

I den nye studien brukte forskerne en kombinasjon av menneskelige OECs kultivert i laboratorierotter og mus infisert oralt med Candida for å vise den sentrale betydningen til Candidalysin, et toksin produsert av Candida som gjør at soppen kan bore hull i OECs og invadere vevet . Ytterligere eksperimenter viste at IL-17 og Candidalysin virker på en synergistisk måte for å amplifisere antifungale signaler i dyrkede OECs.
Candidalysin ble oppdaget i 2016 av studiens andre medforfatter, Julian Naglik, Ph.D., professor i sopppatogenese og immunologi, King’s College London, Storbritannia.
Artikkelen fortsetter under

«For å bruke en Game of Thrones-analogi: Epitelcellene danner en beskyttende «vegg» som holder Candida-intrengerne i sjakk. T-cellene patruljerer «veggen», som bruker IL-17 som deres våpen for å beskytte riket, «sa studiens første-forfatter, Akash Verma, Ph.D.
«Vår forskning gir viktige ledetråder for å forstå immunforsvaret i barriereområder i kroppen.»  sa Gaffen. Les hele studien her.
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.