inner-banner

Sopp for første gang identifisert som nøkkelfaktor i Crohns sykdom

Et internasjonalt forskningsmiljø har for første gang identifisert sopp som en nøkkelfaktor i utviklingen av inflammatorisk tarmsykdom og Crohns sykdom.

En studie ledet av Western Reserve University School of Medicine har for første gang identifisert sopp som en sentral faktor i utviklingen av Crohns sykdom.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
Forskerne koblet også en ny bakterie til de tidligere bakteriene assosiert med Crohns. De banebrytende funnene, publisert i mBio, kan føre til potensielle nye behandlinger og i siste instans hindre utvikling av inflammatorisk tarmsykdom, som forårsaker alvorlige magesmerter, diaré, vekttap og tretthet.

“Vi vet allerede at bakterier, i tillegg til genetiske og kostholdsfaktorer – spiller en viktig rolle i å forårsake Crohns sykdom,”

sa Mahmoud A Ghannoum, PhD, professor og direktør ved Senter for medisinsk mykologi ved Western Reserve and University Hospital Cleveland Medical Center, samt at:

“I hovedsak har pasienter med Crohns unormale immunresponser på disse bakteriene. Mens de fleste forskere fokuserer på undersøkelsene av disse bakteriene, har få undersøkt rollen til sopp.  Vår studie legger til betydelig ny informasjon for å forstå hvorfor noen mennesker utvikler Crohns sykdom.

Artikkelen fortsetter under
Les vår artikkel om hvordan soppinfeksjoner i ny forskning er knyttet til en rekke psykiske lidelser: 
https://funksjonellmedisin.no/soppinfeksjon-knyttet-til-psykisk-lidelse-og-hukommelsesproblemer/
Professor Ghannoum fortsetter:

Det er like viktig at det kan resultere i en ny generasjon behandlinger, inkludert medisiner og probiotika, som har potensialet til å gjøre kvalitative og kvantitative forskjeller i livene til mennesker som lider av Crohns. “

Både bakterier og sopp er mikroorganismer –  livsformer som bare kan ses med et mikroskop. Sopp er en organisme hvis celler inneholder en kjerne; de er nærmere mennesker enn bakterier, som er prokaryoter: encellede former for liv uten kjerne. Samlet sett er soppsamfunnet i menneskekroppen kjent som mycobiomet, mens bakteriene kalles bakteriomet.
Artikkelen fortsetter under

Fremtidsmedisin og Fremtidens helseteknologi

Hos oss tar vi hensyn til at alle mennesker er unike. Derfor får du som medlem muligheten til å utforske din egen kropp og helse gjennom tilgang til vår egenutviklede helseforbedringsplattform, MinSide. Her kan du utvikle planen for din helsereise og på både mobil, ipad og PC få tilgang til alle dine egne data løpende for å tracke helsedata, progresjonen og fremgang. Les mer om oss her.

Forskerne vurderte mycobiomet og bakteriomet hos pasienter med Crohns sykdom og deres Crohn’s-fri førstegangsrelaterte slektninger i ni familier i Nord-Frankrike og Belgia, og i Crohn’s-frie personer fra fire familier som bor i samme geografiske område. Spesifikt analyserte de fecale prøver av 20 Crohns og 28 Crohnsfrie pasienter fra ni familier og 21 Crohn’s-frie pasienter av fire familier.
Tidligere denne uken publiserte vi en artikkel om ny forskning som viser hvordan sopp henger sammen med “lekk tarm” og immunsystemet. De nye funnene, som ble publisert i Science Immunology, gir bedre forståelse av soppinfeksjoner både i munnen og i det øvrige fordøyelsessystemet. Soppen trigger immunsystemet først når sopp går inn i en såkalt hyphae form og utvikler lange filamenter hvor den trenger trenger inn i vevet gjennom epitelcellelaget og forårsaker en gjennomgripende infeksjon.
 
Forskerne fra Cleveland fant videre at:
sterke soppbakterielle interaksjoner hos de med Crohns sykdom: to bakterier (Escherichia coli og Serratia marcescens) og en sopp (Candida tropicalis). Tilstedeværelsen av alle tre i de syke familiemedlemmene var betydelig høyere i forhold til deres friske slektninger, noe som tyder på at bakteriene og soppene samhandler i tarmene. Dessuten fant de at de tre arbeidet sammen  for å produsere en biofilm – et tynt, slimete lag av mikroorganismer som finnes i kroppen og som blant annet er i tarmen – som kan gi betennelse som resulterer i symptomene på Crohns sykdom.
Artikkelen fortsetter under

I tillegg fant forskerne at tilstedeværelsen av gunstige bakterier var signifikant lavere hos Crohns pasienter, og bekreftet tidligere forskningsresultater.

“Blant hundrevis av bakterielle og sopparter som lever i tarmene, forteller det at de tre vi identifiserte var så høyt korrelerte hos Crohns pasienter,” sa Ghannoum.
Videre fant vi sterke likheter i det som kan kalles” tarmprofiler “av de Crohns berørte familiene, som var påfallende forskjellig fra de Crohnsfrie familiene. 

Les studien her
Artikkelen fortsetter under

Les om vårt tilbud her
Les om vårt tilbud her

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her
Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning som blir publisert. 

Nyeste artikler

Artikler etter kategori

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.