Soppinfeksjon knyttet til psykisk lidelse og hukommelsesproblemer

I en ny studie om psykiske lidelser fant Johns Hopkins-forskerne en sammenheng mellom Candida-gjærinfeksjoner og schizofreni, bipolar lidelse og hukommelsesproblemer.

Candida albicans er en gjærsopp som naturlig forekommer i små mengder i fordøyelseskanalen men som under noen omstendigheter kan skape infeksjoner.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
I studien som ble publisert i en Nature publikasjon fant de også at kvinner med schizofreni eller bipolar lidelse som testet positivt for Candida, scorer dårligere på en standardminnetest enn kvinner med schizofreni eller bipolar lidelse som ikke hadde noen infeksjon.
Forskerne sier at funnene deres ikke kan underbygge en direkte årsak-virkning sammenheng, men at dette gir viktig kunnskap om hvilken rolle livsstil, immunsystem-utfordringer og mage-hjerneforbindelser som bidrar til risikoen for psykiatriske lidelser og hukommelsesproblemer.
Emily Severance, Ph.D., assisterende professor ved Johns Hopkins University School of Medisin sier

«De fleste Candida-infeksjoner kan behandles i sine tidlige stadier, og klinikere bør gjøre et poeng av å se opp for disse infeksjonene hos pasienter med psykiske lidelser. Hun legger til at Candida-infeksjoner også kan forebygges med redusert sukkerinntak og andre kosttilskudd og unødvendig antibiotikabruk.»

Artikkelen fortsetter under

Ny forskning viser sterk sammenheng mellom sopp og betennelser


Hun og hennes team fokuserer på en mulig sammenheng mellom Candida-følsomhet og psykisk lidelse i kjølvannet av nye bevis som tyder på at schizofreni kan være relatert til problemer med immunsystemet, og fordi noen mennesker med svekket immunforsvar er mer utsatt for soppinfeksjoner. Og motsatt.
For studien tok de blodprøver fra en gruppe på 808 personer mellom 18 og 65 år. Denne gruppen var sammensatt av 277 uten en historie med psykisk lidelse, 261 personer med schizofreni og 270 personer med bipolar lidelse. Forskerne brukte blodprøver for å kvantifisere mengden IgG-antistoffer mot Candida, noe som indikerer en tidligere infeksjon.
Artikkelen fortsetter under

Teamet fant ingen sammenheng mellom tilstedeværelsen av Candida antistoffer og psykisk sykdom samlet i den totale gruppen. Men da etterforskerne bare så på menn, fant de at 26 prosent av de med schizofreni hadde Candida-antistoffer, sammenlignet med 14 prosent av kontrollmennene. Det var ingen forskjell funnet i infeksjonsrate mellom kvinner med schizofreni (31,3 prosent) og kontroller (29,4 prosent). Den høyere infeksjonsraten prosentandel hos kvinner over menn  reflekterer sannsynligvis en økt mottakelighet for denne typen infeksjon hos alle kvinner.
Denne Johns Hopkins-forskergruppen, ledet av Robert Yolken, MD, direktør for Stanley-divisjonen for utviklingsnervovirologi, har tidligere vist at toxoplasmose-infeksjon kan utløse schizofreni, og dette kan føre til nevrokognitive problemer. Den organismen som forårsaker toxoplasmose er en parasitt som bruker katter som sin primære vert, men den kan også infisere mennesker og andre pattedyr.
Artikkelen fortsetter under

Fremtidsmedisin og Fremtidens helseteknologi

Hos oss tar vi hensyn til at alle mennesker er unike. Derfor får du som medlem muligheten til å utforske din egen kropp og helse gjennom tilgang til vår egenutviklede helseforbedringsplattform, MinSide. Her kan du utvikle planen for din helsereise og på både mobil, ipad og PC få tilgang til alle dine egne data løpende for å tracke helsedata, progresjonen og fremgang. Les mer om oss her.

Forskerne oppdaget at kvinner med schizofreni og bipolar lidelse som hadde en historie med Candida-infeksjon, hadde lavere score på minnedelene av denne testen sammenlignet med de kvinnene uten tidligere infeksjon.

«Fordi Candida er en naturlig komponent i mikrobiomet i menneskekroppen, kan overvekst og en infeksjon i fordøyelseskanalen forstyrre mage-hjerneaksen. Denne forstyrrelsen sammen med et unormalt fungerende immunsystem kan kollektivt forstyrre de hjerneprosessene som er viktig for minnet og hukommelse. » s

Forskerne i Stanley-divisjonenen for utviklingsnervovirologi undersøker nå om patogener, for eksempel bakterier eller virus, kan bidra eller utløse bestemte psykiske lidelser.  Selv om disse sykdommene har en genetisk komponent, er det nå bevis for at de også kan utløses av miljøfaktorer og stress. Les mer om dette her.
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.