Overaktiv immunrespons knyttet til leddbetennelse ved Borrelia infeksjon

Ny forskning viser nå hvordan immunforsvaret er invovlert ved Borrelia infeksjon etter flåttbitt.

I en liten prosentandel av pasientene så fortsetter infeksjonssymptomene, inkludert leddgikt og ledd-betennelser, til tross for antibiotikabehandling.

Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

Forskere ved University of Utah Health mener at de har identifisert en mekanisme som aktiverer de hvite blodlegemene T-celler, som er en sentral del av immunsystemet. Dette kan forklare koblingen mellom flåttbitt og vedvarende Borrelia-betennelse. Resultatene ble publisert i Journal of Immunology.

«Vi tror at vedvarende Borrelia ledd-betennelse et resultat av en overaktiv immunrespons,» sier studiens forfatter, Sarah Whiteside.

Artikkelen fortsetter under

Fremtidsmedisin og Fremtidens helseteknologi

Hos oss tar vi hensyn til at alle mennesker er unike. Derfor får du som medlem muligheten til å utforske din egen kropp og helse gjennom tilgang til vår egenutviklede helseforbedringsplattform, MinSide. Her kan du utvikle planen for din helsereise og på både mobil, ipad og PC få tilgang til alle dine egne data løpende for å tracke helsedata, progresjonen og fremgang. Les mer om oss her.

Forskerne identifiserte en reseptor på T-cellene som interagerer med molekyler på overflaten av Borrelia Burgdorferi. Som en nøkkel som passer inn i en lås, inngår reseptorene i en prosess som resulterer i aktivering av forsvaret.

Denne aktiveringsmekanismen trigger T-cellen til å produsere inflammatoriske molekyler som akkumuleres rundt leddene og bidrar til betennelse, leddgikt og lignende plager.

Artikkelen fortsetter under

SAMMENHENGEN MELLOM «LEKK TARM», INFLAMMASJONER OG AUTOIMMUNITET

Noen av de nylig «aktiverte» T-cellene kan samhandle med resterende bakterier som er igjen i kroppen lenge etter flåttbittet, og utløser betennelse som igjen kan føre til infeksjonsindusert autoimmunitet.

Resultatene fra denne studien antyder muligheten for nye terapeutiske tilnærminger, for eksempel ved å fokusere på inflammatoriske og autoimmune mekanismer. Les studien her.

Artikkelen fortsetter under

Vårt tilbud

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap og forskning raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant og relevant. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler alt som forskningen viser og som blir publisert.