fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Studie viser vitamin D3 kan bidra til å helbrede eller forhindre hjerte og kar-problemer

En ny studie utført av Ohio University forskere foreslår at litt mer sol eller vitamin D3 kan bidra til å helbrede skade på hjertesystemet.

Studien viser at for lite vitamin D3 – som lages av kroppen naturlig når huden blir utsatt for sol – kan gi betydelig skade på hjerte og kar-systemet.
Studien er publisert i International Journal of Nanomedicine.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
«Vanligvis er vitamin D3 forbundet med bein. Men i de senere år har man imidlertid i kliniske studier forstått at mange pasienter med hjerteinfarkt har mangel på D3. Det betyr ikke at mangelen i seg selv forårsaket hjerteinfarkt, men det økte risikoen for hjerteinfarkt, sier Distinguished Professor Dr. Tadeusz Malinski. «Vi bruker nanosensorer til å se hvorfor vitamin D3 kan være gunstig, spesielt for funksjonen og reparasjon av kardiovaskulærsystemet.»
Malinskis team har utviklet unike metoder og målesystemer ved hjelp av nanosensorer, som er ca. 1000 ganger mindre enn et menneskehår, for å spore virkningen av vitamin D3 på enkle endotelceller, en viktig regulerende del av kardiovaskulærsystemet.
Artikkelen fortsetter under

Store doser Vitamin D kan forhindre hjertesykdom


Et stort funn fra disse studiene er at vitamin D3 er en kraftig stimulator for nitrogenoksid (NO), som er et stort signalmolekyl i regulering av blodstrøm og forebygging av dannelse av blodpropp i kardiovaskulaturen. I tillegg reduserte vitamin D3 signifikant nivået av oksidativt stress i kardiovaskulærsystemet.
Disse studiene, utført på celler fra kaukasiske amerikanere og afroamerikanere, ga tilsvarende resultater for begge etniske grupper.
«Det er ikke mange, om noen, kjente metoder som kan brukes til å gjenopprette kardiovaskulære endotelceller som allerede er skadet – men vitamin D3 kan gjøre det,» sa Malinski. «Dette er en veldig billig løsning for å reparere kardiovaskulærsystemet. Vi trenger ikke å utvikle et nytt stoff. Vi har det allerede.»
Artikkelen fortsetter under

Norsk forsker pioner i forståelsen av hvordan "lekk tarm" fører til betennelser og autoimmunitet.


Disse studiene, utført ved Ohio University, er de første som identifiserer den molekylære mekanismen for vitamin D3 i forhold hjerte og kar.
Forfatterne foreslår derfor at vitamin D3 kan være av klinisk betydning etter hjerteinfarkt, etter hjerneslag, hypovolemi, vaskulopati, diabetes og aterosklerose. Dette forslaget støttes sterkt av flere kliniske studier som tyder på at vitamin D3 i doser høyere enn de som for tiden brukes til behandling av beinsykdommer, kan være svært gunstig for behandlingen av et dysfunksjonelt kardiovaskulært system.
«Professor Malinksi er internasjonalt anerkjent for fremragende og nyskapende forskning knyttet til kardiovaskulærsystemet,» sier Ohio University Dean of Arts and Sciences, Robert Frank . «Dette siste arbeidet er enda et eksempel på hans innvirkning på dette feltet.». Les mer om studien her.
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap og forskning raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant og relevant. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning som blir publisert.