fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Svenske forskere finner ny link mellom tarmbakterier og fedme

Forskere ved Lunds Universitet i Sverige fant at visse aminosyrer i blodet er forbundet med fedme og sammensetningen av tarmmikrobiomet.

Et økende antall studier viser at tarmmikrobiota spiller en viktig rolle i helse. Det påvirker metabolismen og kan knyttes til fedme, kardiovaskulær sykdom, type 2 diabetes, autoimmune og andre kroniske tilstander.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
Tidligere studier har vist at personer med disse sykdommene har varierende forekomster av metabolitter, dvs små molekyler eller metabolske rester i blodet. Målet med den nye studien var derfor å identifisere metabolitter i blodet som kan knyttes til fedme og for å undersøke om disse fedme-relaterte metabolitter påvirker sammensetningen av bakteriefloraen i avføringprøver.
Forskerne analyserte blodplasma, som er den delen av blodet som er igjen etter at man har fjernet blodceller ved sentrifugering, og avføringprøver fra 674 personer i Malmö. De fant 19 metabolitter som kunne knyttes til personens BMI; glutamat og såkalte BCAA (forgrenede aminosyrer), hadde den sterkeste forbindelsen til fedme. De fant også at fedme-relaterte metabolitter var knyttet til fire intestinale bakterier (Blautia, Dorea og Ruminococcus i familien Lachnospiraceae, og SHA98).
Artikkelen fortsetter under

Fremtidsmedisin og Fremtidens helseteknologi

Hos oss tar vi hensyn til at alle mennesker er unike. Derfor får du som medlem muligheten til å utforske din egen kropp og helse gjennom tilgang til vår egenutviklede helseforbedringsplattform, MinSide. Her kan du utvikle planen for din helsereise og på både mobil, ipad og PC få tilgang til alle dine egne data løpende for å tracke helsedata, progresjonen og fremgang. Les mer om oss her.

«Forskjellene i BMI ble i stor grad forklart av forskjellene i nivåene av glutamat og BCAA. Dette indikerer at metabolitter og tarmbakterier samhandler, snarere enn å være uavhengige av hverandre, sier Marju Orho-Melander, professor i genetisk epidemiologi ved Lund Universitet.
Den klart sterkeste risikofaktoren for fedme i studien, glutamat, har vært assosiert med fedme i tidligere studier, og BCAA har blitt brukt til å forutsi fremtidig utbrudd av type 2 diabetes og hjerte-og karsykdommer.
«Dette betyr at fremtidige studier bør fokusere mer på hvordan sammensetningen av tarmbakterier kan modifiseres for å redusere risikoen for fedme og tilhørende metabolske sykdommer og hjerte-og karsykdommer, sier Marju Orho-Melander. Les studien her
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning som blir publisert.