Blyeksponering kan være knyttet til 256.000 for tidlig dødsfall i USA hvert år

Blyeksponering kan være knyttet til 256.000 for tidlig dødsfall fra hjerte-og karsykdommer hos voksne i USA hvert år, viser en ny studie publisert i The Lancet.

Nye anslag tyder på at 256 000 premature dødsfall hjerte- og karsykdommer – inkludert 185000 dødsfall fra iskemisk hjertesykdom – i USA kan være knyttet til historiske bly eksponering hos middelaldrende og eldre voksne (mennesker i dag i alderen 44 år eller eldre), i henhold til en observasjonsstudie som har fulgt 14 300 mennesker i nesten 20 år, publisert i The Lancet Public Health journal.

Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

Tidligere antok man at lave nivåer av blyeksponering ikke økte risikoen for tidlig død. Imidlertid finner forskerne i denne nye studien at eksponering på lavt nivå (mellom 1-5 mikrogram bly per desiliter blod) øker risikoen for tidlig død, spesielt fra hjerte-og karsykdommer. Blyeksponering er knyttet til høyt blodtrykk og hjertesykdom.

Eksponering skjer fra bly som forblir i miljøet fra drivstoff, maling og rør samt eksponeringer fra matvarer, utslipp fra industri og forurensning fra smelteverk og blybatterier.

Denne studien er den første som anslår antall dødsfall i USA fra eksponering på lavt nivå, ved bruk av et nasjonalt representativt utvalg.

Artikkelen fortsetter under

Sterk kobling mellom hjerteinfarkt og inflammatorisk ta …

Studieforfatter og professor Bruce Lanphear sier;

«Selv om eksponeringen for bly i dag er lavere enn tidligere er bly en ledende sykdoms- og dødsårsak, og det er viktig å fortsette vår innsats for å redusere eksponering fra miljøet.»

Etter et gjennomsnitt på 19,3 år døde 4422 mennesker, inkludert 1801 fra hjerte-og karsykdommer og 988 fra hjertesykdom.

Totalt sett hadde mennesker som hadde høy før-nivåer (6,7 ug / dl) 37% større risiko for en for tidlig død av enhver årsak, 70% høyere risiko for kardiovaskulær død, og dobbelt så høy risiko for å dø av hjertesykdom, sammenlignet med mennesker med lavere nivåer (1 μg / dL).

Samlet fant de at opptil 18% av alle dødsfall hvert år i USA (412000 / 2,3 millioner) ville være blant personer som hadde blynivåer over 1 μg / dL. De beregnet at 28,7% av prematur kardiovaskulær sykdoms-dødsfall (256000/892000) kan være forårsaket av bly eksponering, inkludert en høy andel av hjertesykdom-dødsfall (bly var knyttet til 37,4% av alle dødsfall [185000/495000]).

Artikkelen fortsetter under. Les mer om vårt nye undervisningsprogram Gener og Helse her.

Gener og helse

Disse resultatene ble justert for alder, kjønn, husholdningsinntekt, etnisk opprinnelse, diabetes, BMI, røykestatus, alkoholforbruk, kosthold, fysisk aktivitet og mengde kadmium i urinen.

«Vår studie stiller spørsmål ved antagelsen om at miljøgifter, som bly, har ‘trygge nivåer’, og antyder at lave nivåer av bly-eksponering er en ledende risikofaktor for tidlig død i USA, spesielt fra kardiovaskulær sykdom,»

dette uttaler professor Lanphear. Og videre at;

«Forståelsen av eksponeringen fra lavt nivå av bly er viktig for å forstå trender i kardiovaskulær sykdomsdødelighet, og utvikle helhetlige strategier for å forebygge hjerte- og karsykdommer. Foreløpig er lave nivåer av bly eksponering en viktig, men i stor grad ignorert risikofaktor for dødsfall av hjerte- og karsykdommer…»

Professor Philip Landrigan, Icahn School of Medicine i Mount Sinai, USA, sier:

«Et gjentakende tema i blyforgiftningsforskning har vært at bly har toksiske effekter på flere organsystemer ved relativt lave eksponeringsnivåer som tidligere har vært antatt å være trygge… En viktig konklusjon å trekke fra denne analysen er at bly har en mye større innvirkning på kardiovaskulær dødelighet enn tidligere anerkjent…»

Forskerne mener tiden er kommet for å grundig revurdere blys rolle globalt for å utvikle kardiovaskulær sykdom. Les hele studien i Landet her.

Artikkelen fortsetter under

Vårt tilbud

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap og forskning raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant og relevant. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning som blir publisert.