Kunstig søtningsmiddel kan øke symptomene hos de med inflammatorisk tarmsykdom (IBS)

I en studie som har betydning for de med betennelsessykdommer, har forskere funnet at det kunstige søtningsstoffet sukralose, kjent som varemerket Splenda, forverret symptomer for for de med Chrons-lignende tilstander.

Crohns sykdom er en inflammatorisk tarmsykdom i fordøyelseskanalen, noe som kan føre til magesmerter, alvorlig diaré, blodig avføring, vekttap og tretthet. Om lag 10-15 prosent av pasientene rapporterer at søtningsmidler forverrer symptomene.

Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

De nye funnene, som nylig ble publisert i Inflammatory Bowel Diseases, viste økt antall proteobacteria (patogene og sykdomsfremkallende mikrober) i tarmen til mus, som har inntatt Splenda. Halvparten av musene som studeres, som tilhører en genetisk linje som lider av en form for Crohns sykdom, var mer berørt enn resten av musene, som tilhører en symptomfri muselinje. Splenda produserte økt antall patogene bakterier og økt bakteriell penetrasjon i tarmveggen, kjent som «lekk tarm». Studien ble utført av forskere ved Case Western Reserve School of Medicine.

Forskerne fant også at Splenda-inntaket resulterte i økt myeloperoksidase-aktivitet i tarmene hos mus med tarmsykdommen, men ikke hos de friske musene. Myeloperoksidase er et enzym i leukocytter (hvite blodlegemer) som er effektive til å drepe forskjellige mikroorganismer. Forskerene mener at økt tilstedeværelse av patogene bakterier intensiverte myeloperoksidase-aktiviteten i tarmen mens kroppen forsøkte å bekjempe invasjonen.

Artikkelen fortsetter under

Sopp for første gang identifisert som nøkkelfaktor i …

Funnene antyder at forbruket av Splenda kan øke myeloperoksidaseproduksjonen bare hos personer med proinflammatorisk predisponering, som Crohns sykdom eller andre former for inflammatorisk tarmsykdom. Som en del av denne prosessen, kan betennelse og tilhørende konsekvenser forverre symptomene på Crohns sykdom.

«Våre funn tyder på at pasienter med Crohns sykdom bør tenke seg nøye om før de konsumerer Splenda eller lignende produkter som inneholder sukralose og maltodextrin,»

Det sier studiens leder, Alex Rodriguez-Palacios, DVM, MSc, DVSc, Ph.D., professor i medisin ved Case Western Reserve School of Medicine. Videre sier han:

«Denne studien demonstrerer at søtningsmiddelet induserer endringer i tarmbakterier og immuncelleaktivitet, noe som kan resultere i betennelse eller sykdomsblussoppsving hos predisponerte personer.»

Splenda, som ble introdusert i 1998, inneholder et, det man hittil har trodd, ufordøyelig kunstig søtningsmiddel som kalles sukralose og et fordøyelig søtningsmiddel som kalles maltodextrin. Det er omtrent 600 ganger så søtt som sukker og har blitt et av de mest populære kunstige søtningsmidlene på markedet.

«Dette er kanskje det nærmeste vi kan få til å gi eksperimentelt bevis for at disse ingrediensene sammen forårsaker biologiske endringer som er kjent for å forårsake betennelser som kan være skadelige over tid hos de utsatte ,» sa Rodriguez-Palacios.

Artikkelen fortsetter under

Fremtidsmedisin og Fremtidens helseteknologi

Hos oss tar vi hensyn til at alle mennesker er unike. Derfor får du som medlem muligheten til å utforske din egen kropp og helse gjennom tilgang til vår egenutviklede helseforbedringsplattform, MinSide. Her kan du utvikle planen for din helsereise og på både mobil, ipad og PC få tilgang til alle dine egne data løpende for å tracke helsedata, progresjonen og fremgang. Les mer om oss her.

Proteobakterier er den skyldige!

Proteobakterier inkluderer et stort utvalg av patogener, som E. coli, Salmonella og Legionella (som forårsaker Legionnaires sykdom.) En viss mengde av disse bakteriene er normalt i kroppen. Men overvekst bidrar til mange helseproblemer.

Proteobakterier har tidligere vært knyttet til ulike tarmsykdommer hos flere arter, inkludert mennesker. De fleste Proteobakterier har en ytre membran sammensatt av lipopolysakkarider, som når de er til stede i kroppen, utløser generelt kraftige immunresponser, inkludert betennelse. Inflammasjon er den normale responsen til kroppens immunsystem mot skader og invaderende organismer. Under prosessen med å bekjempe invaderingen kan symptomer som smerte, varme, hevelse og rødhet forekomme.

Artikkelen fortsetter under. Funksjonellmedisinsk Institutt har nylig lansert en ny tjeneste; Gener og Helse. Les mer om dette spennende tilbudet her.

Hvis inntrengerne drepes av immunsystemet, vil symptomene forsvinne. Men hvis inntrenger ikke er utryddet, kan kronisk betennelse utvikle seg, som er tilfelle i inflammatoriske tarmsykdommer.

Fabio Cominelli, MD, Ph.D., professor i medisin, på Case Western Reserve School of Medicine og sjef for gastroenterologi ved UH Cleveland Medical Center, sier:

«Andre kostholsvaner eller tilsetningsstoffer kan føre til liknende mikrobiotiske endringer. For eksempel har andre tilsetningsstoffer også nylig vist at endrer tarmmikrobiota og fremme betennelse hos mus. Andre scenarier kan sette Crohns sykdomspasienter i fare av å ha overdrevet betennelse også. Dette kan inkludere uventede matbårne bakterielle infeksjoner som videre vil rekruttere myeloperoksidase-holdige leukocytter til tarmkanalen og den resulterende betennelsen.» 

Les hele studien her

Artikkelen fortsetter under

Vårt tilbud

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.