fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Kutting av kalorier kan øke livslengde, viser ny studie

En ny omfattende studie viser at redusert kaloriinntak reduserer stoffskiftet. Forskere mener at funnene tyder på at et kosthold med lavt kaloriinnhold kan forlenge levetiden og forbedre helsen.

Det har de siste årene vært en voldsom økning i forskning på kaloribegrensning og fasting og potensielle positive effekter for en lang rekke koniske sykdommer og levetid.
Artikkelen fortsetter under
persontilpasset medisin
Tidligere studier på dyr med korte levetider – som ormer, mus og fluer – har vist at redusert kaloriinntak kan redusere metabolisme og forlenge livet. Imidlertid har det vist seg å være vanskelig å demonstrere denne effekten på mennesker og andre dyr med lange levetider.
Forskerene i denne studien studerte noen av menneskene som deltok i multi-senterprøven CALERIE (Omfattende vurdering av langsiktige effekter av å redusere inntak av energi), sponset av US National Institute of Health. Forskerene observerte effektene av å begrense kalorier i 2 år og metabolisme hos over 200 voksne deltakere.
Artikkelen fortsetter under

Ekstremt friske eldre mennesker har samme tarmmikrobiom som friske 30-åringer


«CALERIE-studien har vært viktig for å ta opp spørsmålet om hvorvidt levetiden kan endres hos mennesker,» sier Rozalyn Anderson, som studerer aldring ved University of Wisconsin-Madison. Hun leder en av to store, uavhengige studier av kaloribegrensning. Hun uttaler:

«Denne nye rapporten gir det mest robuste beviset til dags dato at alt vi har lært om andre dyr kan brukes på oss selv.»

Denne siste studien, som ble publisert i Cell Metabolism, undersøket 53 CALERIE-deltakere som ble rekruttert ved Pennington Biomedical Research Center i Baton Rouge, Louisiana. Forskerne var i stand til å observere hvordan deltakerne forbrukte energi med stor presisjon takket være toppmoderne metaboliske kamre – små, hotelllignende forseglede rom som måler oksygen og karbondioksidkonsentrasjon hvert 60 sekund. Forskerene beregnet forholdet mellom de to gassene og deretter analyserte deltakernes urin-nitrogen, noe som indikerer om man forbrenner fett, karbohydrater eller protein.
Artikkelen fortsetter under
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt

Deltakerene, i alderen mellom 21 og 50, ble randomisert i to grupper:
34 personer i forsøksgruppen reduserte sitt kaloriforbruk med gjennomsnittlig 15%, mens de 19 personer i kontrollgruppen spiste som vanlig.
Deretter testet forskerne deltakerne årlig for å registrere overordnet metabolisme og biologiske markører av aldring, inkludert skade forbundet med oksygenfrie radikaler frigjort under metabolismen. På slutten av forsøket brukte deltakerne 24 timer i «metabolisme-hotellrommet».
Artikkelen fortsetter under
Les vår temaartikkel om fasting og mulige helsefordeler her

Hva forskerne sier om hvordan periodisk fasting kan gi et lengre og sunnere liv


Forskerene oppdaget at de som hadde begrenset kalloriinntaket, brukte energi mye mer effektivt mens de sov enn kontrollgruppen. Deres basale metabolisme hadde hovedsakelig bremset ned. Som følge av dette mistet folk i forsøksgruppen et gjennomsnitt på 9 kilo per deltaker. Alle andre målinger viste redusert metabolsk hastighet og færre tegn på aldring.
«En Rolls-Royce metode av en menneskelig langtidsstudie ville selvsagt fortsette i mange tiår for å se om folk faktisk lever lenger», sier Pennington fysiolog Leanne Redman, hovedforfatter av den nyeste studien.
Artikkelen fortsetter under

Fremtidsmedisin og Fremtidens helseteknologi

Hos oss tar vi hensyn til at alle mennesker er unike. Derfor får du som medlem muligheten til å utforske din egen kropp og helse gjennom tilgang til vår egenutviklede helseforbedringsplattform, MinSide. Her kan du utvikle planen for din helsereise og på både mobil, ipad og PC få tilgang til alle dine egne data løpende for å tracke helsedata, progresjonen og fremgang. Les mer om oss her.

 
Lav-kallori diett har tidligere vist seg å forlenge livet til forskjellige arter. Studier har vist at mus med begrensede dietter kan leve opptil 65% lengre enn mus som spiser fritt. I tillegg tyder studier på aper på lenger overlevelse og redusert tegn på aldring.
Redman vil gjenta studien som kombinerer moderat kaloribegrensning med en diett rik på antioksidanter for å overvåke oksidativt stress, eller med et medikament som heter resveratrol, som etterligner viktige aspekter ved kaloribegrensning. Du kan lese mer om Resveratrol, et Polyfenol, og alle de mulige  helsefordelene i artikkelen under.
Artikkelen fortsetter under

Studier viser at Polyfenoler kan gi beskyttelse mot en rekke sykdommer


I de senere årene har det vært stor interesse for de potensielle helsemessige fordelene  med Polyfenoler som antioksidant. Epidemiologiske studier og tilhørende meta-analyser tyder sterkt på at kosthold rikt på plante-polyfenoler gir beskyttelse mot utvikling av kreft, kardiovaskulære sykdommer, diabetes, osteoporose, neurodegenerative sykdommer og aldring.
Hvis forskere viser årsakssammenheng mellom kaloribegrensning og lengre liv hos mennesker, kan du klare å holde et slikt kosthold? Les hele studien i Cell her
Artikkelen fortsetter under
Vårt tilbud
Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.