fbpx

Mulige helseeffekter og matvarer med mye polyfenoler

Lær om hvilke matvarer som inneholder mye Polyfenoler, samt mulige helsemessige fordeler ved å konsumere dem.

Polyfenoler er en kategori av kjemikalier som naturlig forekommer i planter. Det er mer enn 500 unike Polyfenoler. Samlet er disse kjemikaliene kjent som fytokjemikalier, kjemiske forbindelser som finnes i planter.

Polyfenoler kan kategoriseres i følgende grupper:
Flavonoider
Fenolsyrer
Stilbener
Lignaner

Faktorer som påvirker aktiviteten av polyfenoler i kroppen inkluderer metabolisme, intestinal absorpsjon og biotilgjengeligheten av polyphenol. Selv om enkelte matvarer kan ha høyere polyfenolnivåer enn andre, betyr dette ikke nødvendigvis at de absorberes og tilgjengeliggjøres i samme grad.
Mange av de helsemessige fordelene forbundet med polyfenoler kan være relatert til deres rolle som antioksidanter. Antioxidanter er kjent for deres evne til å bekjempe celleskader.
Polyfenoler kan også påvirke gener og genuttrykk. En persons spesifikke gener kan også påvirke hvordan kroppen reagerer på visse typer polyfenoler. Polyfenoler kan til og med påvirke tarmbakterier.

Noen av de mulige helseeffektene

Type 2 diabetes
Noen forskere har rapportert at polyfenoler kan redusere risikoen for type 2 diabetes. Polyfenoler kan øke insulinfølsomheten, samt redusere hastigheten kroppen fordøyer og absorberer sukker.
Betennelse
En undersøkelse hos dyr så på effekten av grønn te-polyfenoler og påvirkning på betennelse etter trening.
Lignaner er en klasse av polyfenoler som det forekommer mye av i extra virgin olivenolje og linfrø. I en studie av voksne mennesker i USA fant forskerne at høyere nivåer av lignaner i urinen var forbundet med lavere nivåer av betennelse. Dette kan være viktig siden langvarig betennelse er assosiert med mange kroniske lidelser, for eksempel hjertesykdom og kreft.

En gjennomgang av studier så på virkningen av kakaopolyfenoler og risikofaktorer for hjertesykdom. Forskere fant at inntak av kakao i minst 2 uker førte til en signifikant reduksjon i blodtrykket.
De fant også at kakao signifikant reduserte LDL eller «dårlig» kolesterol, og hevet HDL eller «godt» kolesterol.
fedme
Polyfenolinntak kan også spille en rolle i kroppsvektsregulering.

Noen av matvarene med høye nivåer av Polyfenoler

Matgruppe Noen store kilder til Polyfenoler
Frukt appelsiner, epler, druer, fersken, grapefruktjuice, kirsebær, blåbær, granateplejuice, bringebær, tranebær, svart elderbær, solbær, plommer, bjørnebær, jordbær, aprikoser
Grønnsaker spinat, løk, sjalottløk, poteter, svarte og grønne oliven,  artisjokkhoder, brokkoli, asparges, gulrøtter
Nøtter, frø og legumer stekte soyabønner, svarte bønner, hvite bønner,
kastanjer, hasselnøtter, pekannøtter, mandler, valnøtter, linfrø
Drikke kaffe, te, rødvin
Fett mørk sjokolade, extra virgin olivenolje, sesamfrøolje
Krydder saffran, tørket oregano, tørket rosmarin, nellik, tørket peppermynte, stjerneanis, sellerifrø, tørket salvie, tørket spearmint, tørket timian, tørket basilikum, karrypulver, tørket ingefær, kummin, kanel

Kilder til denne artikkelen finner du her i Medical News Today og her i healthline.com

Spennende videreutvikling av Funksjonellmedisin i Norge og Skandinavia!

Vi har gjennom en årrekke vist at mennesker kan oppnå oppsiktsvekkende resultater gjennom å ta ansvar for eget liv og egen helse. Sammen med den kraftig økende interessen, forskningen og fokuset på persontilpasset medisin og funksjonellmedisin i EU, Norden og ved amerikanske ledende sykehus – så er vi overbevist om at fremtiden er lys for dette fagområdet.

Funksjonellmedisinsk Institutt vil derfor gjøre en omfattende og spennende videreutvikling av virksomheten og tilbudet. Arbeidet er allerede i full gang og vi har derfor i den kommende prosjektperioden ikke lagt opp til noen ny ordinær oppstart for nye kunder i Oslo. Og Trondheim har siste oppstart i Juni. Tilbudet vil foreløpig være uendret for eksisterende kunder.

Hvis du vil være først til å få nyheter om våre planer om å gjøre funksjonellmedisin tilgjengelig for langt flere mennesker i Norge og Skandinavia – så legg inn din epost under:)

Ansvar for eget liv og egen helse – det er også så mye man kan gjøre selv!


Den moderne vestlige livsstilen har ført til enorm velstand og økonomisk vekst – men også en dramatisk klima- og naturkrise samt en epidemi av kroniske sykdommer. Faktisk er 9 av 10 dødsfall i Europa nå på grunn av kroniske sykdommer som er knyttet til denne livsstilen. Kroniske sykdommer henger sammen, har sammenfallende risikofaktorer og kan faktisk i stor grad forebygges (EU Summit on Chronic Diseases).

Miljø- og helsekrisene er koblet sammen og utfordrer vår livsstil og økonomiske velstand. Men løsninger som involverer omfattende endring av livsstil kan være vanskelig for mange. Men vårt program er rettet mot de som selv ønsker å ta et slikt ansvar for sitt eget liv og sin egen helse.

Den verdensledende sykehusgiganten Cleveland Clinic har i løpet av få år publisert flere studier i internasjonalt anerkjente forskningstidskrifter som viser at funksjonell medisin kan overgå såkalt konvensjonell medisin ved kroniske sykdommer – og nå viser de også at en gruppetilnærming med fokus på undervisning kan ha ytterligere positive effekter.

I vårt Helseforbedringsprogram har vi fokus på alle faktorene du potensielt kan påvirke selv, som f.eks maten vi spiser, mikrobene som bor i og på kroppen, stress, søvn, eksponering for miljøkjemikalier, trening, vekt og andre livsstils- og miljøfaktorer.

Lang erfaring, tusenvis av kunder og et tungt vitenskapelig fundament viser at mennesker med egeninnsats og kompetanse både kan endre og oppnå bedre helse – ved å adressere alle faktorene samtidig som gjelder for seg. 

Programmet kan både passe for de som ønsker en generell helseoptimalisering og for de som ønsker en dyp helseforbedring. Noen ønsker å preventivt redusere risiko for å bly syk i fremtiden, andre ønsker å yte på et enda høyere nivå og svært mange sliter i dag dessverre med sammensatte kroniske og inflammatoriske tilstander.

Vårt vitenskapelige fundament kan du finne blant de tusenvis av internasjonalt bredt publiserte studiene som vi har videreformidlet her (og alltid selvsagt med kildehenvisninger) samt via IFM.org som er en medisinfaglig internasjonal organisasjon innenfor persontilpasset medisin som vi og blant mange andre flere av verdens ledende sykehus, som Cleveland Clinic, Johns Hopkins, Mayo klinikken er faglig tilknyttet. At EU og Norden nå har vedtatt å implementere et persontilpasset helsevesen innen 2030, basert på dette samme fundamentet, har også gitt dette fagområdet kraftig økt fokus den senere tiden.

Vårt Helseforbedringsprogram er ikke et alternativ til oppfølging av helsevesenet – men for mange et viktig tillegg. Helseforbedring gjennom endring er ingen «quick fix», vidunderkur eller «one-size-fits-all». Man vil på bakgrunn av den kompetansen man tilegner seg kombinert med kunnskapen man får om kroppen sin og med støtte fra fagfolk og andre – ha muligheten til å velge å gjennomføre de tiltakene som støtter de personlige målene man har.

Vi er en gjeng med fagfolk og andre ressurser som har jobbet med livsstilsendringer, funksjonellmedisin og persontilpasset medisin i mange år. Vi har fulgt flere tusen mennesker på deres reise mot et bedre liv og en bedre helse. Vi har sett hvilke resultater mennesker kan oppnå gjennom å gjøre omfattende endringer i sitt liv. Med kunnskap, forståelse og motivasjon. Og ikke minst har vi merket det på vår egen kropp og i vårt eget liv!

Kraftig økt vitenskapelig anerkjennelse av miljø- og livsstilfaktorer ved kroniske tilstander.

Bølgen med kroniske sykdommer er et resultat av voldsomme endringer i hvordan mennesker lever livet på;

Kroniske betennelsesrelaterte tilstander er et resultat av alt man er eksponert for, fra før fødsel og frem til i dag.

Forskerteam fra Harvard, Stanford, UCLA, Kings College m.fl.

Vestlig betennelsedrivende-livsstil.

Forskere fra 22 institusjoner, inkludert Harvard, Stanford, Kings College og UCLA advarer om folkehelsekrise pga kronisk betennelse – og peker på den vestlige livsstilen, industrialiseringen og mindre kontakt med naturen som årsaker. Men de gir også håp og peker på at dette er tilstander som potensielt kan unngås – da de i stor grad involverer risikofaktorer som man selv kan påvirke.

De beskriver hvordan langvarig, lavgrad betennelse (som ikke måles ved “vanlige” blodprøver)  i kroppen spiller en nøkkelrolle ved hjertesykdommer, kreft, diabetes, nyresykdom, ikke-alkoholisk fettleversykdom og autoimmune og nevrodegenerative lidelser.

De konkluderer med at det ikke er en- men summen av en rekke faktorer i den moderne vestlige livsstilen som gjør menneskene kronisk syke: Stress, kosthold, inaktivitet, tarmdysbiose (ubalanse i mikrobepopulasjonen) og ikke minst miljøgifter som kvikksølv og andre.

De skriver at den gode nyheten er at man potensielt kan unngå eller reversere tilstandene ved å addressere alle disse underliggende faktorene samtidig.

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) konkluderer:

«helsepersonell sin rolle må endre seg til å inspirere til en betennelsesdempende livsstil for å styrke befolkningens helse og velvære.«

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS)

Forskning og kunnskap.

Vi mener at kunnskap om kroppen, helse og kosthold potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi integrerer ny kunnskap og forskning fortløpende i våre programmer. Og vi publiserer og videreformidler flere ganger hver uke gjennom hele året ny interessant forskning som er bredt publisert internasjonalt i anerkjente tidsskrifter, samt selvsagt alltid henvisninger til orginalartiklene og studiene. Vi publiserer artikler som på ulike måter kan være relevante for oss og våre kunder. Men vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant både for oss og våre kunder – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer. Du kan lese våre over 1 000 artikler her.

Du kan også få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt på mail – meld deg på gratis her.