Rødbeter kan være mulig ny effektiv behandling av Alzheimers sykdom

Ny forskning viser at et stoff i rødbeter kan være effektivt i behandling av Alzheimers sykdom

Stoffer i rødbeter som gir grønnsaken den karakteristiske røde fargen kan bidra til å senke opphopningen av proteiner i hjernen, en prosess som er forbundet med Alzheimers sykdom. Forskere sier at denne oppdagelsen kan føre til utvikling av behandling av noen av de langsiktige effektene av sykdommen, som er verdens ledende årsak til demens.

Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

Forskerne presenterte nylig sitt arbeid for the American Chemical Society (ACS).

Li-June Ming, Ph.D. uttaler:

«Våre data tyder på at Betanin, en forbindelse i rødbeter, kan virke som en inhibitor av visse kjemiske reaksjoner i hjernen som er involvert i utviklingen av Alzheimers sykdom,» 

Forskere forsøker fortsatt å finne ut hva som forårsaker denne progressive hjernesykdommen. Men en hovedmistenkt er beta-amyloid, et klebrig proteinfragment eller peptid som akkumuleres i hjernen, forstyrrer kommunikasjonen mellom hjerneceller kalt nevroner. Mye av denne skaden oppstår, sier Ming, når beta-amyloid fester seg til metaller som jern eller kobber. Disse metallene kan føre til at beta-amyloidpeptider bindes sammen i klumper som kan fremme inflammasjon og oksidasjon – en prosess som ligner på en rusting – for nærliggende nevroner, og til slutt dreper dem.

Nylig publiserte forskere en ny studie som viste sammenhengen mellom vårt mikrobiom i tarmen og Parkinsons og Alzheimers. Artikkelen fortsetter under.

Hvordan bakterier i tarmen påvirker Parkinsons og Alzh …

Tidligere forskning utført av andre forskere tyder på at rødbetsaft kan forbedre oksygenstrømmen til hjernen og muligens forbedre kognitiv ytelse. Bygget på dette arbeidet ønsket Ming, Darrell Cole Cerrato og kollegaer ved University of South Florida å finne ut om Betanin, et stoff som brukes i kommersielle fargestoffer som lett binder seg til metaller, kan blokkere effekten av kobber på beta-amyloid og i sin tur hindre effekten på disse peptidene og oksidering av nevroner.

Forskeren, Cerrato, ved University of South Florida:

«Vi kan ikke si at Betanin stopper utviklingen helt, men vi kan si at det reduserer oksidasjon. Mindre oksidasjon kan forhindre den negative utviklingen til en viss grad, og kanskje til og med at det senker aggregeringen av beta-amyloidpeptider, som antas å være den viktigste årsaken til Alzheimers.»

Les hele studien her

Artikkelen fortsetter under

Vårt tilbud

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.