Studier viser at Polyfenoler kan gi beskyttelse mot en rekke sykdommer

Studier tyder sterkt på at kosthold rikt på plante-polyfenoler gir beskyttelse mot utvikling av kreft, kardiovaskulære sykdommer, diabetes, osteoporose, neurodegenerative sykdommer, astma, aldring m.fl.

I de senere årene har det vært stor interesse for de potensielle helsemessige fordelene  med Polyfenoler som antioksidant. Epidemiologiske studier og tilhørende meta-analyser tyder sterkt på at kosthold rikt på plante-polyfenoler gir beskyttelse mot utvikling av kreft, kardiovaskulære sykdommer, diabetes, osteoporose og neurodegenerative sykdommer. Her presenterer vi kunnskap om plantebiophenoler med relevans for vår helse.

Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

Polyfenoler finnes naturlig i bær, frukt og grønnsaker. Polyfenoler er sekundære metabolitter i planter og er involvert i forsvar mot ultrafiolett stråling eller angrep fra patogener (sykdomsfremkallende mikrober). Frukt som druer, eple, pære, kirsebær og bær inneholder opptil 200-300 mg polyphenoler per 100 gram ferskvekt. Produktene produsert av disse fruktene og bærene inneholder også polyfenoler i betydelige mengder. Vanligvis inneholder et glass rødvin eller en kopp te eller kaffe omtrent 100 mg polyfenoler.

I mat kan polyfenoler bidra til bitterhet, stramhet, farge, smak, lukt og oksidativ stabilitet. Mot slutten av det 20. århundre antydet epidemiologiske studier og tilhørende meta-analyser sterkt at et langsiktig kosthold rikt på plante-polyfenoler gir en viss beskyttelse mot utvikling av kreft, kardiovaskulære sykdommer, diabetes, osteoporose og neurodegenerative sykdommer. Polyfenoler og andre matfenoler er gjenstand for økende vitenskapelig interesse på grunn av deres mulige gunstige effekter på menneskers helse.

Artikkelen fortsetter under

Blåbær kan øke kognitiv ytelse og oppmerksomheten ho …

Forskere har vist at disse molekylene, polyfenoler, er meget gode antioksidanter og kan nøytralisere den uønskede aktiviteten til reaktivt oksygen-/nitrogen produsert som biprodukt under metabolske prosesser i kroppen. Epidemiologiske studier har vist at polyfenoler gir en betydelig beskyttelse mot utvikling av flere kroniske sykdommer som kardiovaskulære sykdommer, kreft, diabetes, infeksjoner, aldring, astma etc.

Over 8000 polyfenolske forbindelser har blitt identifisert i forskjellige plantearter. Alle plantefenolforbindelsene stammer fra Fenylalanin eller en nær forløper, Shikiminsyre.

Fire klasser Polyfenoler

Polyfenoler er klassifisert i ulike klasser på grunnlag av antall fenolringer som de inneholder og av de strukturelle elementene som binder disse ringene til hverandre. De er delt i fire klasser; Fenoliske syrer, Flavonoider, Stilbener og Lignaner.

Fenoliske syrer utgjør omtrent en tredjedel av de polyfenolske forbindelsene i kostholdet og finnes i alt plantemateriale. Fenoliske syrer er det spesielt rikelig av i syrlig frukt, grønnsaker og bær. Koffeinsyre, gallinsyre, ferulsyre er noen vanlige fenolsyrer.

Artikkelen fortsetter under. 

Studie viser hvordan Resveratrol forsinker aldringsprosessen. Les mer her

Gamle menneskelige celler forynget i gjennombruddsforsk …

Flavonoider er de polyfenolene det er flest av i menneskelig kosthold og deler en felles grunnstruktur av to aromatiske ringer. Mer enn 4000 varianter av flavonoider er identifisert, hvorav mange gir de flotte, sterke fargene til blomster, frukter og blader. Quercetin, Myricetin og Katekiner er noen av de vanligste flavonoidene.

Stilbener. Forekomsten av stilbener i det menneskelige kostholdet er ganske lavt. De fleste stilbener i planter virker som antifungale fytoaleksiner, forbindelser som kun syntetiseres ved infeksjon eller skade. Et av de best studerte, naturlige forekommende polyphenol stilbene er Resveratrol, som i stor grad finnes i druer. Rødvin inneholder derfor også betydelig mengde Resveratrol.

Artikkelen fortsetter under

Les artikkelen om Autofagi her. Celle-prosessen som det forskes så mye på i forbindelse med aldring.

Hva er Autofagi?

Lignaner, som Secoisolariciresinol, anses å være phytoøstrogener, altså et stoff fra naturen som kan gi østrogenlignende effekter i menneskekroppen. Den rikeste matkilden er linfrø, som inneholder Secoisolariciresinol (opptil 3,7 g / kg tørrvekt).

Mulige helse-effekter

De fenoliske gruppene i polyfenoler kan forstyrre oksidasjonsprosesser i cellulære komponenter. Det er godt fastslått at polyphenolrike matvarer og drikkevarer kan øke plasmas antioksidant-kapasitet. Inntak av antioksidanter har vært assosiert med reduserte nivåer av oksidativ skade på lymfocytisk DNA. Det er økende antall studier som viser at polyfenoler som antioksidanter kan beskytte cellebestanddelene mot oksidativ skade og derfor begrense risikoen for forskjellige degenerative sykdommer assosiert med oksidativ stress.

Resultatene av studiene gir en forståelse av de biologiske effektene av polyfenoler og deres relevans for menneskers helse. Polyfenoler eller polyfenolrik mat gir betydelig beskyttelse mot utvikling og progresjon av mange kroniske tilstander, inkludert kreft, diabetes, kardiovaskulære problemer og aldring.

Basert på vår nåværende vitenskapelige forståelse, gir Polyfenoler stort håp for forebygging av kroniske menneskesykdommer. Kilde: Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease

Artikkelen fortsetter under

Vårt tilbud

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.