Tarmmikrober påvirker alvorlighetsgraden av parasitt og ormeinfeksjoner

En ny studie publisert i tidsskriftet Microbiome viser at mikrober som lever i tarmene, påvirker alvorlighetsgraden av parasittiske orminfeksjoner.

Funnene, som forskere ved Washington University School of Medicine i St. Louis har funnet, antyder at manipulering av tarmens mikrobielle samfunn kan beskytte mot intestinale parasitter som påvirker mer enn 1 milliard mennesker over hele verden.

Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

Ved studier av lokalsamfunn i Liberia og Indonesia, fant forskerne at tarmmikrobiomene til mennesker som kom over infeksjonene uten medikamenter var likere og skilte seg markert fra mikrobiomene til de som ikke kunne rydde infeksjonene ut av veien uten behandling.

«Folk som har vedvarende infeksjoner eller som opplever flere infeksjoner har et annet mikrobiom til å begynne med sammenlignet med de som ikke har så mye trøbbel med infeksjon, sier seniorforfatter professor Makedonka Mitreva.

Artikkelen fortsetter under

Yale-forskere viser hvordan tarmbakterier driver autoim …

«Vårt arbeid inneholdt prøver fra en placebokontrollert studie av legemidler mot disse parasittiske ormene. Studien antyder at mikrobiomene til mennesker som utvikler infeksjon, på en eller annen måte er kompromittert til å begynne med. Noe med deres mikrobiomer gjør dem mer tilbøyelige til å bli smittet og å opprettholde en kronisk infeksjon.»

Ifølge Verdens helseorganisasjon er om lag en fjerdedel av verdens befolkning – over 1,5 milliarder mennesker – infisert med parasitære ormer som kalles helminths. Disse orminfeksjonene er mest vanlige i tropiske og subtropiske områder med dårlig sanitet, men har også økende forekomst i den vestlige verden.

Forskerne identifiserte 12 mikrober forbundet med orminfiserte personer og en type bakterier forbundet med uinfiserte personer. Spesielt var tarmbakterier forbundet med økt betennelse knyttet til sunne uinfiserte personer, kanskje fordi denne type betennelsesmiljø gjør det vanskeligere for ormene å etablere seg i tarmene.

Artikkelen fortsetter under

Fremtidsmedisin og Fremtidens helseteknologi

Hos oss tar vi hensyn til at alle mennesker er unike. Derfor får du som medlem muligheten til å utforske din egen kropp og helse gjennom tilgang til vår egenutviklede helseforbedringsplattform, MinSide. Her kan du utvikle planen for din helsereise og på både mobil, ipad og PC få tilgang til alle dine egne data løpende for å tracke helsedata, progresjonen og fremgang. Les mer om oss her.

Mikrobiomene til individer som var i stand til å «rydde av veien» infeksjonen selv, hadde likere mikrobiom sammenliknet med personer som forble infisert. En bakterie (Lachnospiracae) var negativt forbundet med infeksjon i begge land (altså mindre infeksjon), og 12 bakterier var signifikant forbundet med økt infeksjon i begge land som deltok i studien, inkludert Olsenella (assosiert med redusert tarmbetennelse).

Forskerne, inkludert Bruce A. Rosa, analyserte 400 fekale prøver fra 250 personer som bor i forskjellige landsbyer i Liberia og Indonesia. De sa at en av studiens styrker er at de fant vanlige tarmmikrobiomønstre forbundet med høy og lav risiko for orminfeksjoner i to fjerne geografiske regioner – Vest-Afrika og Sørøst-Asia, hvor slike infeksjoner er utbredt.

Infeksjonene spre seg lett når jorda er forurenset med menneskelig avføring som inneholder ormegg. Barn er spesielt sårbare fordi infeksjonene kan forårsake underernæring, noe som fører til svekket vekst og utvikling. Selv når infeksjoner blir behandlet med egnede legemidler, er re-smitte vanlig fordi parasitten mange ganger er tilstede i jorda. De viktigste artene som påvirker mennesker er Rundorm, Barneorm som er mest vanlig i Norge (Enterobius vermicularis), Spolorm (Ascaris), Hakeorm (Ancylostoma og Necator og Piskeorm (Trichuris)

Artikkelen fortsetter under

«Det er gode legemidler mot mange, men ikke alle av disse infeksjonene. Men vi begynner å se mer respons på behandling som er mindre bra, noe som indikerer at ormene begynner å utvikle resistens mot noen av disse behandlingene,»

dette sa Mitreva, direktør ved universitetets McDonnell Genome Institute. Samt at;

«Det store problemet er reinfeksjon. Selv om behandlingen virker og infeksjonen blir ryddet av veien, er eksponeringen for forurenset jord så omfattende at nye infeksjoner er svært vanlige. På bakgrunn av kunnskap fra denne studien er vårt ultimate langsiktige mål å utvikle en måte å endre tarmmikrobiomet slik at det beskytter folk mot ormeinfeksjon.»

Mitreva sier at denne kunnskapen også kan brukes til å forutsi hvem som mest sannsynlig vil utvikle alvorlige og kroniske infeksjoner og kan målrette mer forebyggende tiltak for disse individene.

«Ideelt sett vil vi være i stand til å anbefale noen lokale fermenterte matvarer som kan forandre mikrobiomet og resultere i en redusert infeksjonsrate,» sa Mitreva.

«I stedet for å gi mer antihelminthiske stoffer, vil vi hjelpe folk med å bekjempe infeksjonen selv.» Les hele studien her.

Artikkelen fortsetter under

Vårt tilbud

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her

Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.

Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning som blir publisert.