fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Å ha ormer kan også være bra for tarmen

Parasittiske ormer kan berolige inflammatorisk tarm, viser ny forskning.

I studier av mus og mennesker endret parasittiske ormer balansen mellom bakterier i tarmen og roet ned betennelse, rapporterer forskere i Science. Ved å lære hvordan ormer påvirker mikrober og immunsystemet kan ha terapeutisk betydning.
Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

Tidligere forskning har vist at orminfeksjoner kan påvirke fruktbarhet samt deres følsomhet overfor andre parasittinfeksjoner og allergier. Inflammatoriske tarmsykdommer er også mindre vanlige i deler av verden hvor mange mennesker er smittet med parasitære ormer.
P’ng Loke, en parasittimmunolog ved New York University School of Medicine, og kolleger utforsket hvordan ormer kan beskytte mot Crohns sykdom. Teamet studerte mus med mutasjoner i Nod2-genet. Mutasjoner i den menneskelige versjonen av genet er forbundet med Crohns.
Artikkelen fortsetter under
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt

I den nye studien infiserte forskerne musene med enten en piskeorm (Trichuris muris) eller en korkformet orm (Heligmosomoides polygyrus). Orminfiserte mus lagde mer slim enn uinfiserte mus gjorde. De parasitiserte musene hadde også mindre B. vulgatus og flere bakterier fra Clostridiales-familien. Clostridiales bakterier kan bidra til å beskytte mot betennelse.
Joel Weinstock, en immunparasitolog ved Tufts University Medical Center I Boston, sier:

«Selv om vi allerede visste at ormer kan forandre tarmfloraen, viser de at disse typer endringene kan være svært gunstige.» 

Både økt slim og endring av bakteriepopulasjoner skyldes det som kalles type 2 immunrespons, fant forskerne. Orminfeksjoner utløser immunceller kalt T- hjelperceller for å frigjøre kjemikalier kalt interleukin-4 og interleukin-13. Disse kjemikaliene stimulerer slimproduksjonen. Slimet gir næring til Clostridiales-bakteriene, som utkonkurrerer Bacteroidales bakterier. Det er fortsatt uklart hvordan slimet gir vekst av en type bakterier over en annen, sier Loke.
Artikkelen fortsetter under

Tarmmikrober påvirker alvorlighetsgraden av parasitt og ormeinfeksjoner


Loke og kollegaer ønsket også å vite om ormer påvirker folks tarmmikrober. Så forskerne tok fekalprøver fra mennesker i Malaysia som var infisert med parasitære ormer.
Etter å ha tatt en ormekur, hadde folk mindre Clostridiales og flere Bacteroidales bakterier enn tidligere. Den endringen av bakterier var assosiert med en nedgang i antall Trichuris trichiura piskeorm-egg i folks avføring, noe som indikerer at å bli kvitt ormer kan ha negative konsekvenser for noen mennesker.
Aaron Blackwell, en humanbiolog ved University of California, Santa Barbara, sier

«Det er fint å vise at dette også er konsekvent hos mennesker.»

Ormer gjør sannsynligvis også andre ting for å begrense betennelsen, sier Weinstock. Hvis forskere kan finne ut hva disse tingene er, «å studere disse ormene og hvordan de gjør det, kan det veldig godt føre til utvikling av nye behandlingsformer.» Les studien her. 
Artikkelen fortsetter under

Les om vårt tilbud her
Les om vårt tilbud her

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning som blir publisert.