fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Matallergi utløses av genetikk, defekt i hudbarriere og hudeksponering

Nå viser forskerne en blanding av miljø- og genetiske faktorer som må sameksistere for å utløse allergi.

Faktorene som bidrar til matallergi inkluderer genetikk som endrer hudabsorbering, bruk av spedbarns-tørkepapir som etterlater såpe på huden, hudeksponering for allergener i støv og hudeksponering av mat. Matallergi utløses når disse faktorene oppstår sammen.
Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

«Dette er en oppskrift på å utvikle matallergi,» sa forsker Joan Cook-Mills, professor i allergi-immunologi ved Northwestern University Feinberg School of Medicine.

«Det er et stort fremskritt i vår forståelse av hvordan matallergi starter tidlig i livet.»

Studien blir publisert i Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Matallergier øker kraftig og påvirker estimert 4 til 6 prosent av barna i USA, ifølge Centers for Disease Control and Prevention. Utbredelsen av rapportert matallergi økte med 18 prosent blant barn under 18 år fra 1997 til 2007. Nylige data viser også at sykehusinnleggelser med diagnoser knyttet til matallergier har økt blant barn.
«Reduser babyens hudeksponering mot matallergener ved å vaske hendene dine før du behandler babyen,» sa Cook-Mills. «Begrens bruk av spedbarnsservietter som forlater såpe på huden. Skyll såpe av med vann som vi pleide å gjøre for mange år siden.»
Artikkelen fortsetter under
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt

Kliniske bevis viser at opptil 35 prosent av barn med matallergi har atopisk dermatitt – eksem, og mye av det forklares av minst tre forskjellige genmutasjoner som reduserer hudbarrieren.
«Barna er utsatt for miljøallergener i støv i et hjem. Samt at man bruker våtservietter. Det øverste hudlaget deres er laget av lipider (fett), og såpen i klutene forstyrrer den barrieren, forklarer Cook-Mills.

Mye ny forskning på hudmikrobiomet

En annen ny studie på hudmikrobiomet viser hvordan ubalanse i mikrober og sopp kan gi hudsykdommer som atopisk eksem. Samt sammenhengen med andre immunologiske tilstander. Du kan lese mer om denne studien under.

Kunnskap om hudmikrobiomet gir ny innsikt om eksem og hudsykdommer 


Forskerne eksperimenterte med mus: Etter at musene mottok tre til fire hudeksponeringer av mat- og støvallergener i 40 minutter i løpet av en periode på to uker, ble de gitt egg eller peanøtt i munnen. Musene hadde allergiske reaksjoner på stedet for hudeksponering, allergiske reaksjoner i tarmene og den alvorlige allergiske matreaksjonen av anafylaksi som måles ved redusert kroppstemperatur.
En dysfunksjon med hudbarrieren var nødvendig for at matallergi skulle utvikle seg i musene, men det er et bredt kontinuum av alvorlig til mild huddysfunksjon med eksem eller atopisk dermatitt, som i sin mildeste form bare kan virke som tørr hud.
Les hele studien her
Artikkelen fortsetter under

Les om vårt tilbud her
Les om vårt tilbud her

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning som blir publisert.