Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162
Mikrobene i tarmen kan gi deg slitasjegikt og svake ledd - Funksjonellmedisin
inner-banner

Mikrobene i tarmen kan gi deg slitasjegikt og svake ledd

Prebiotika, mat for mikrobene, kan forandre mikrobiomet og beskytte mot slitasjegikt.

Slitasjegikt som er en vanlig bivirkning av overvekt, er faktisk den største årsaken til uførhet i USA, og påvirker 31 millioner mennesker. Noen ganger kalles dette slitasje-leddgikt. Slitasjegikt hos personer som er overvektige var lenge antatt å være en konsekvens av unødig stress på leddene. Men forskere ved University of Rochester Medical Center (URMC) viser nå at bakterier i tarmen – styrt av kostholdet – kan være nøkkelen til drivkraften bak slitasjegikt.
Artikkelen fortsetter under

persontilpasset medisin

Forskerne fant i museforsøk at overvektige mus hadde mer skadelige bakterier i tarmen sammenlignet med magre mus, noe som førte til betennelse i kroppen, noe som igjen førte til svært rask nedbrytning av leddene. Mens et vanlig prebiotisk tilskudd ikke førte til vektnedgang, reverserte det helt andre symptomer.
URMC-teamet, ledet av Michael Zuscik, Ph.D., Robert Mooney, Ph.D., professor i patologi og laboratoriemedisin, og Steven Gill, Ph.D. professor i mikrobiologi og immunologi, drev studien.
Artikkelen fortsetter under.
https://funksjonellmedisin.no/hvordan-mate-de-gode-bakteriene-tarmen/
Bare 12 uker med høyt fettholdig kosthold gjorde musene overvektige og diabetiske, Deres tykktarmer ble dominert av pro-inflammatoriske bakterier, og nesten helt manglet de visse gunstige, probiotiske bakterier, som den vanlige gode bakterien Bifidobateria.
Endringene i musens tarmmikrobiomer sammenfalt med tegn på systemiske betennelser, inkludert i knærne der forskerne fant slitasjegikt. Brusken ble også nedbrutt.
Forskerne sier:

“Brusk er både en pute og smøremiddel, som støtter friksjonsfrie leddbevegelser, når du mister det, er det bein på bein, stein på stein. Og man må erstatte hele leddet”

Artikkelen fortsetter under

Overraskende var effekten av fedme på tarmbakterier, betennelser og slitasjegikt fullstendig forhindret da høy fett diett av overvektige mus ble supplert med en vanlig prebiotika, kalt oligofruktose. Knebrusk av overvektige mus som spiste oligofruktosetilskudd, kunne ikke skilles fra den av magre musen.
Prebiotika, som oligofruktose, kan ikke fordøyes av mennesker, men de er mat for ulike typer gunstige tarmbakterier, som Bifidobacteria. Kolonier av disse bakteriene spiser prebiotika og vokste i antall, og trenger ut dårlige mikrober, som pro-inflammatoriske bakterier. Dette reduserte i sin tur systemisk betennelse og reduserte brusknedbrytning.
Tilskudd av prebiotia førte også til reduksjon i diabetes.
Ved å redusere betennelse ble leddene forhindret fra nedbrytning, og støttet ideen om at betennelse – ikke biomekaniske krefter – driver slitasjegikt og ledd-degenerasjon.
Artikkelen fortsetter under
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt

Mooney sier;

“Det forsterker ideen om at slitasjegikt er en sekundær komplikasjon av fedme – akkurat som diabetes, hjertesykdom og slag. De har alle betennelse som en del av deres årsak. Kanskje de alle deler samme rotårsak, og mikrobiomet kan være den viktigste.”

“Det er i dag ingen behandlinger som kan bremse utviklingen av slitasjegikt – og absolutt ingenting reverserer det,” sa første forfatter Eric Schott, Ph.D., postdoktor i CMSR og snart-t o-være klinisk forsker ved Solarea Bio, Inc.

“Men denne studien gir muliugheter for å utvikle terapier som retter seg mot mikrobiomet og faktisk behandler sykdommen.”

Les hele studien her
Artikkelen fortsetter under

Les om vårt tilbud her
Les om vårt tilbud her

Funksjonellmedisinsk Institutt praktiserer persontilpasset medisin hvor vi finner og behandler den underliggende årsaken til sykdom. Les mer om oss og tilbudet vårt her. Alle våre leger har lang erfaring fra allmennpraksis eller sykehus, og har tatt videreutdanning i Funksjonellmedisin i USA. Les mer om Funksjonellmedisin her
Flere at de mest prestisjefylte sykehusene i verden, som de to som er ranket som nummer en og to i USA, Mayo klinikken og Cleveland klinikken utvikler egne sentre for Funksjonell medisin – og opplever en enorm etterspørsel fra mennesker over hele verden. Vi står nå foran et paradigmeskift i moderne helsetjenester, mener European Science Foundation (ESF), og Norske Helsedirektoratet. Fra «one-size-fits-all» til Persontilpasset medisin. Les mer om fremtidens helsevesen her.
Se kundehistorier fra Funksjonellmedisinsk Institutt her
Funksjonellmedisinsk Institutt integrerer ny kunnskap raskt og vi videreformidler det vi synes er interessant ny kunnskap. Men minner for ordensskyld om at vi ikke nødvendigvis anbefaler all ny forskning som blir publisert. 


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Nyeste artikler

Artikler etter kategori


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.